Az operatív törzs javaslatára rendkívüli programot indított a kormány, itt vannak a részletek

PAP 7064
2022.10.29. 15:03
Az Agrárminisztérium szombaton bejelentette, hogy megjelent a kormány által indított, rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program pontos szabályozása.

Az aszályveszélyhelyzeti operatív törzs döntésének megfelelően rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program indul az állattartók és az aszály következtében kárt szenvedett mezőgazdasági termelők forgóeszköz-finanszírozásának megkönnyítésére 14 százalékpont kamattámogatással, emlékeztetett a tárca.

Az agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel-konstrukciója keretében a mezőgazdasági termelők számára a rendkívül kedvezményes kamatozású, szabad felhasználású forgóeszközhitel a KAVOSZ Zrt. által működtetett regisztrálóirodákban, illetve a forgalmazó bankoknál hamarosan elérhetővé válik.

Mint írták, a kedvezményes folyószámlahitel-konstrukciót az igazoltan aszálykárt szenvedett növénytermesztő és a tenyésztési információs rendszerben regisztrált állattartó (beleértve a halgazdálkodókat) vállalkozások igényelhetik.

A hitelfelvevők által fizetendő kamat az eljáró minisztérium által nyújtott kiemelt, legfeljebb 14 százalékpont per év kamattámogatásnak köszönhetően jelentősen a piaci kamatok szintje alatt lesz.

Kiemelt támogatás jár az aszálykárosultaknak

A hitel akár 3 éves futamidővel is felvehető, lehetőséget biztosítva ezzel a likviditási és jövedelmezőségi problémák kigazdálkodásához. Az AM által nyújtott kiemelt támogatás a hatályos jogszabály szerint a 2022. december 31-éig hatályba lépett új hitelek esetében vehető igénybe, a hitelkiváltásra az agrár Széchenyi-kártya üzletszabályzata szerint van lehetőség.

a kamattámogatás uniós támogatási jogalapjának időközben ismertté vált, várható meghosszabbodása lehetővé fogja tenni, hogy az Agrárminisztérium egy későbbi rendeletmódosítással a támogatás alapjául szolgáló hitelek hatálybalépési határidejét – a jelenlegi tervek szerint 2023. március 31-éig – meghosszabbítsa.

A kiemelt kamattámogatás elsődlegesen az ukrán válság miatt bevezetett átmeneti krízistámogatási jogcímen, annak feltételei hiányában csekély összegű támogatási jogcímen nyújtható.

A kamattámogatás alapjául szolgáló, az ukrán válság kapcsán bevezetett uniós támogatási jogcím a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódóan jelenleg 62 ezer euróban meghatározott keretösszege – az euró-forint árfolyam függvényében – mintegy 60-65 millió forint 3 éves futamidejű hitel felvételét teszi lehetővé ekkora kamattámogatással.

Emelkedhet a támogatási keretösszeg

Azzal is számolnak, hogy az időbeli meghosszabbítás mellett jelentősen megemelkedik a nyújtható támogatási keretösszeg, amely még magasabb összegű, kiemelt kamattámogatású hitelek felvételi lehetőségét jelenti majd a gazdálkodók számára.

A hitelkérelmeket (igénylőlapot) az eddigiekhez hasonlóan a KAVOSZ Zrt. által működtetett regisztrálóirodákban lehet benyújtani. A kiemelt támogatással működő hitel részletes feltételei a www.kavosz.hu honlapon találhatók.

A hitelkérelmekhez az aszálykár igazolása a földművelésügyi igazgatási hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalnak az aszálykárra vonatkozó igazolásának, míg az állattartói minőség igazolása az igénylőlap benyújtását megelőző fél évnél nem régebbi kiállítási dátumú, a TIR-ben elérhető, 1350-es számú tenyészetigazoló lap másolati példányának és a kérelem benyújtásakor az azon szereplő adatok valóságnak történő megfeleléséről szóló nyilatkozatnak a benyújtásával történik.

Az Agrárminisztérium szándéka szerint ez a rendkívül kedvezményes hitelkonstrukció hozzájárul a mezőgazdasági termelőket idén ért nehézségek kezeléséhez és a termelés megnövekedett forgóeszközigényének hatékony finanszírozásához, ezzel végső soron az élelmezésbiztonság megőrzéséhez – tudatták.

(Borítókép: Aszálykár egy kukoricaföldön. Fotó: Papajcsik Péter / Index)  • Tippek
  • Hitelkártya