Hatvanmillió eurós uniós támogatásból fejlődhetnek a határ menti térségek

2022.10.31. 16:55
Az úgynevezett Interreg programok kiemelt jelentőséggel bírnak Magyarország számára. Még ha uniós összevetésben viszonylag szerényebb európai költségkeret társul is hozzá, ezen együttműködés keretében 2215 kilométer hosszú határszakaszon, hét országban, 19 különböző megyében valósulnak meg fejlesztések régiónkban – írta Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a program magyar vezetéssel három szomszédos országgal, Szlovákiával, Romániával és Ukrajnával működik szorosan együtt, ami azt is jelenti, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak mintegy felét érintik az Interreg program keretében meghozott döntések.

Kisebb költségvetése ellenére mindennek meghatározó szerepe van a határ menti térségek fejlesztésében és jószomszédi viszony fenntartásában a szlovák, a román és az ukrán relációban egyaránt

– tette hozzá a tárcavezető.

Elmondása szerint Magyarország most ismét élére állt az együttműködésnek, és mint a program irányító hatósága 2022. április 1-jén benyújtotta a következő hétéves időszakra vonatkozó programtervet az Európai Bizottságnak, amelyet most októberben jóvá is hagyott a bizottság belső döntéshozó fóruma. 

Szijjártó Péter leszögezte: ez azt jelenti, hogy 2029 végéig mintegy hatvanmillió euró uniós keretösszeg áll rendelkezésre, hogy a szlovákokkal, a románokkal és az ukránokkal közösen fejlesszék a számukra fontos határ menti projekteket. A magyar vezetésű program az első e kezdeményezések sorában, amelyben Ukrajna is részesül, és mint írta, „ez talán mindennél többet elmond a magyar szomszédságpolitikáról”.

A bizottság a program előlegét az év végéig kiutalja, ezáltal a jövő év elején megnyílhatnak a pályázati lehetőségek. Magyarország esetében ez Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érinti. A program tehát rövidesen megnyílik, és mi azon fogunk dolgozni, hogy a jószomszédság jegyében a lehető legtöbb magyar projekt valósulhasson meg határainkon innen és túl – olvasható a külügyminiszter bejegyzésében.