Németország változtatna eddigi Kína-politikáján

2022.11.01. 16:44
Olaf Scholz német kancellár hétvégén Kínába utazik egy üzleti delegációval, és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozik majd. Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint változásra van szükség Németország Kína-politikájában, és a kancellár is ennek szellemében tárgyal majd a Kínai Népköztársaság elnökével.

Annalena Baerbock úgy fogalmazott: Berlin új Kína-stratégiát állít össze, mivel „a kínai politikai rendszer az utóbbi években jelentősen megváltozott, és ezzel Németország Kína-politikájának is lépést kell tartania”.

A német külügyminiszter üzbég hivatalai partnerével, Vlagyimir Norovval tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette: arra számít, hogy Scholz tolmácsolja majd a német kormány – koalíciós szerződésben is rögzített – üzenetét Hszi Csin-ping kínai elnöknek. A német kancellár hétvégén üzleti delegációval utazik el Pekingbe.

Baerbock fontosnak tartja a tisztességes gazdasági versenyfeltételeket, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását és a nemzetközi jog elismerését a nemzetközi együttműködés alapelveként „tekintettel Közép-Ázsiára, de a világ más térségeire is”.

Olaf Scholz rengeteg bírálatot kapott az elmúlt időszakban, mert engedélyezte a Cosco kínai állami vállalatnak, hogy 25 százalékos részesedést szerezzen a hamburgi kikötőben olyan aggodalmakat keltve, hogy Németország erősebb függőségi viszonyba kerülhet Kínával.

Az ügy miatt többek között a német külügyminisztérium is jelezte fenntartásait.

A kínai nyersanyagfüggőség oldását szolgáló erőfeszítések keretében Baerbock látogatást tett a Taskent közelében található Almalik bányában, amelynek területén a világ legkorszerűbb rézkohóját tervezik üzembe helyezni 2023 végéig.

Az ujgurok tiltakoznak Scholz kínai látogatása miatt

A kínai ujgur kisebbség egyik vezetője, az Ujgur Világkongresszus elnöke, Dolkum Isza kedden Berlinben felszólította a német kancellárt, hogy mondja le pekingi útját. Úgy fogalmazott, hogy a gazdasági küldöttség társaságában tervezett út azt mutatja, hogy „Németországnak továbbra is fontosabb a nyereség az emberi jogoknál”.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szeptemberben kijelentette, hogy kormánya új kereskedelmi politikán dolgozik Kínával, hogy csökkentse a kínai nyersanyagoktól, akkumulátoroktól és félvezetőktől való függést, és azt ígérte, hogy „nincs több naivitás” a Pekinggel folytatott kereskedelmi kapcsolatokban.

Nem engednek a zsarolásoknak

Habeck szerint Németországnak muszáj nyitnia új kereskedelmi partnerek felé, mivel számos ágazatuk erősen függött a kínai értékesítéstől.

Ha a kínai piac bezárulna, ami jelenleg nem valószínű, akkor rendkívüli értékesítési problémáink lennének

– mondta Habeck, aki szerint Kína szívesen látott kereskedelmi partner, de Németország nem engedheti meg, hogy Peking protekcionizmusa torzítsa a versenyt, és nem fogja visszafogni az emberi jogok megsértésének kritikáit az üzlet elvesztésének veszélye miatt. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy zsaroljanak bennünket” – tette hozzá.

Kína az elmúlt hat évben Németország legnagyobb kereskedelmi partnere volt, 2021-ben a kereskedelem mértéke meghaladta a 245 milliárd eurót (246 milliárd dollárt).