Bő negyedóra alatt fogyott el a Gyármentő Program 150 milliárd forintja

GettyImages-51939613
2022.11.02. 08:51
El is fogyott a Gyármentő Programra szánt forrás, befagyasztották a regisztrációt. A Magyar a Piacon Klub elnöke az Indexnek azt mondta, nem zártható ki plusz támogatási forrás bevonása.

Felfüggesztették a kormány által meghirdetett Gyármentő Programra történő regisztrációt a beérkezett regisztrációs űrlapok jelentős száma és forrásigénye miatt. – Ez az üzenet fogadja jelenleg az érdeklődőket a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) honlapján.

A regisztrációt 7.30-kor nyitották meg, 7.48-kor pedig le is zárták. mindössze 18 perc alatt fogyott el a programra előirányzott 150 milliárd forintos keret.

Tehát egy gyorsasági verseny bontakozott ki a támogatásért – a gyorsabbaknak jutott, a kevésbé gyorsak hoppon maradtak.

Nem kizárt azonban, hogy további forrásokat szabadítanak fel a költségvetésben a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) égisze alá tartozó programra. Erre utalhat, hogy felhívják az érdeklődők figyelmét: kísérjék figyelemmel a HIPA honlapját a program folytatásáról.

A programban Budapesten 30, vidéken pedig 45 százalékos intenzitással támogatják a versenyszféra energiahatékonysági fejlesztéseit. Azok pályázhatnak, akik legalább 200 millió forintos fejlesztésbe vágják a fejszéjüket, míg a támogatási plafonérték 6,2 milliárd forint.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az október 22-i Kormányinfón jelentette be, hogy a kabinet három új programot indít a hazai cégek támogatása érdekében az energiakrízis közepette. Ezek egyike a Gyármentő Program.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint „a kormány egyetért azzal, hogy az energiaválság által sújtott nagyvállalatok számára hosszú távú versenyképességi előnyt és fennmaradási lehetőséget az energiahatékonysági és az energetikai önellátást támogató beruházások biztosítanak, és azok kormányzati támogatása a nemzetközi versenyben történő helytálláshoz szükséges”. Ehhez 150 milliárd forintnyi többletforrást biztosítanak a költségvetésből.

Megtérülő beruházás a cél

A rendelkezésre álló keret ilyen gyors ütemben történő kimerítése jól mutatja a Magyarországon működő nagyvállalatok többségének beruházási szándékát – mondta az Indexnek Essősy Zsombor, Magyarok a Piacon Klub elnöke.

A Gyármentő Program keretében elnyert támogatásból energetikai célú, energiahatékonyságot növelő fejlesztések valósíthatók meg a következő két évben. „Mindez a jelenlegi magas energiaárak mellett egy célszerű lépés” – tette hozzá.

Rámutatott, hogy az ilyen jellegű beruházások hozzájárulnak a hazai energiakitettség csökkentéséhez, amelyből a magyar gazdaság is profitálhat.

„Minden országnak felelőssége van abban, hogy a saját gazdaságát támogassa. Elsődlegesen a hazai vállalatokat, de célszerű segíteni azokat a multinacionális cégeket is, amelyek mélyen beágyazottak a magyar gazdaság szövetébe, például magyar beszállítókkal rendelkeznek” – mondta Essősy Zsombor.

A Magyarok a Piacon Klub elnöke szerint

a kormány kiemelt fontosságú feladata felmérni, hogy a magyar gazdaság szempontjából mely vállalatoknál hasznosul a leginkább a forrás, hiszen az állam részéről ez egy befektetés, ami fontos, hogy megtérülő legyen.

„Egyedi szempontok szerint bírálja el a támogatási igényeket a támogató. Többek között figyelembe vehetik a vállalat által képviselt iparágat, az államkasszába befizetett adó mértékét, továbbá a cég létszámát” – mondta.

A keret emelése sem zárható ki

Essősy Zsombor szerint a pályázatok elbírálása során szabadulhat még fel pénz a 150 milliárd forintos keretből – akár az összeg 10-50 százaléka is, de az sem zárható ki, hogy a fokozott érdeklődés hatására a jövő évben a KKM és a HIPA megemeli a rendelkezésre álló támogatási forrást – akár meg is duplázza – és újranyitja a regisztrációt.

Lapunk kereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, a tárca későbbre ígért tájékoztatást.

(Borítókép: Yoray Liberman / Getty Images)