Vízválasztó hónap jöhet a magyar lakáspiacon

PAP 9894
2022.11.02. 09:42
Éves összevetésben október hónapban kevéssel nőtt a lakóingatlanok friss kínálata Magyarországon, közben viszont jelentősen, több mint 40 százalékkal bezuhant a kereslet. Az állami támogatások jövőjéről szóló döntések komoly hatással lehetnek a piacra.

Az országos kínálatban október során a friss kínálat egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők közel 33 ezer ingatlant értékesítettek a tárgyhónapban.

A legkisebb településeken 9 százalékkal bővült a feladott lakás- és házhirdetések száma tavaly októberhez képest. A megyeszékhelyeken 4 százalékos növekedést tapasztaltak a szakemberek.

A kereslet országos szinten jócskán elmaradt az előző év azonos időszakához képest: az eladó lakások iránti érdeklődések több mint 40 százalékkal zuhantak tavaly októberhez képest. Pest megyében több mint 50 százalékos volt a csökkenés mértéke.

Fontos kérdések dőlhetnek el novemberben

„A kereslet és a kínálat októberi alakulása nem jelent meglepetést, ugyanis az infláció gyorsulása, a reálbérek emelkedésének jelentős lassulása, a rezsiszabályok változása, ezzel összefüggésben a megélhetési kiadások növekedése miatt továbbra is óvatosak a lakásvásárlást tervezők” – mondta közleményében Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a friss adatokra reflektálva.

Ebben a helyzetben az eladóknak alkalmazkodniuk kell a keresleti oldalhoz, azaz a lakáspiaci drágulás lassulása várható

– fűzte hozzá.

Az év végén lejáró állami támogatások esetleges meghosszabbításáról novemberben születhet döntés, vagyis ebben a hónapban  sok olyan kérdés dőlhet el, ami a lakáspiac jövőjét a következő időszakban meghatározhatja – jelezte a ingatlan.com szakértője.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)