A német kormány fizeti a lakosság decemberi számláit

32MH9G9-highres
2022.11.02. 17:40 Módosítva: 2022.11.02. 20:11
A német kormány úgy határozott, hogy átvállalják a fogyasztóktól a decemberi gázszámlák kifizetését. Az intézkedés összesen kilencmilliárd euróba fog kerülni.

A német kancellár a közösségi médiában jelentette be, hogy a gázfelhasználóknak nem kell kifizetniük decemberi számláikat. A német kormány a mai ülésen arról határozott, hogy átvállalják e költségeket – írta Twitteren Olaf Scholz. 

Jön az azonnali segítség

– fogalmazott a posztjában a német kormányfő, aki szerint azért kellett meghozni a döntést, hogy valamivel tompítani lehessen az elszabadult energiaárak hatását. A határozat értelmében a német állam nemcsak a háztartások gázszámlájának befizetését vállalja magára, hanem a kis- és középvállalkozásokét is.

A program neve pénzügyi védőernyő

Emellett arról is döntött a kormány, hogy ismét bevezetik a kedvezményes közösségi közlekedési bérletet Németországban. A kancellár elmondta, hogy a lakosság és a vállalatok terheit csökkentő, és egyben takarékos energiafelhasználásra ösztönző úgynevezett árfékeket a kormány hitelből finanszírozott, 200 milliárd eurós programjának részeként vezetik be.

Ezt a pénzügyi védőernyő elnevezésű programot Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kell elindítani – fejtette ki Olaf Scholz, aláhúzva: „nem szabad megfeledkezni arról, hogy az előttünk álló nagy kihívások oka Putyin háborúja”. 

Az állami fejlesztési bank segítségét veszik igénybe

Az intézkedés nemcsak a gázzal, hanem a távhővel fűtött ingatlanokra is vonatkozik. Az eddig megismert részletek alapján a német kormány az állami fejlesztési bank, a KfW segítségét venné igénybe ahhoz, hogy kifizesse a szolgáltatókat. A rövid időintervallum miatt azonban előfordulhat, hogy utólag írják majd jóvá a fogyasztást, ahelyett hogy szó szerint átvállalnák a decemberi gázrezsit – vélekednek a szakértők.

A faz.de információi szerint az intézkedés mintegy kilencmilliárd euróba, azaz körülbelül 3600 milliárd forintba fog kerülni. Ezt a tervek szerint a Gazdasági Stabilizációs Alapból fogják finanszírozni. 2023 elején újabb lépéseket kíván tenni a német kormány a rezsiválság enyhítése érdekében. A tervek szerint a gázra és a távhőre is sapkát állapítanak meg, ami visszamenőlegesen februártól fog életbe lépni – írja a Világgazdaság.

Csökkent a munkanélküliségi ráta is

Eközben a német munkanélküliségi ráta is csökkent októberben. A havi jelentés szerint a munkanélküliek száma szeptemberrel összevetve 43 ezerrel, 2,44 millióra esett, míg az előző év azonos időszakához képest 65 ezerrel emelkedett. A munkanélküliségi ráta 5,3 százalékon állt októberben.

A német statisztikai hivatal közlése szerint a foglalkoztatottság 45,80 millióra emelkedett októberben, ami 448 ezerrel több, mint az előző év azonos hónapjában. Az elsődleges munkaerőpiacon a foglalkoztatottság 34,57 millióra nőtt, ez 573 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A német munkaerőpiac továbbra is erős lábakon áll, de a bizonytalan gazdasági helyzetben csökken az új munkaerő iránti igény, és egyre több vállalat készül a rövidített munkaidős foglalkoztatásra – értékelte az adatokat a szövetségi munkaügyi hivatal vezetője, Andrea Nahles.

A korábbi időszakhoz képest a foglalkoztatottság növekedését már nem az Ukrajnából érkező menekültek hajtották – mondta, hozzátéve, hogy az államilag támogatott részmunkaidős programok nem kerültek kivezetésre. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a bejelentett új álláshelyek száma a múlt hónapban 846 ezer volt, amely 17 ezerrel kevesebb, mint az előző hónapban, viszont 38 ezerrel meghaladja a tavaly októberi adatot.

(Borítókép: Olaf Scholz német kancellár 2022. október 31-én Berlinben. Fotó: Carsten Koall / AFP)