Rossz hír a horgászoknak: drágulnak a horgászjegyek

2022.11.03. 07:22
A MOHOSZ legfőbb döntéshozó szervezete, a Választmány múlt hét pénteken a horgászokat terhelő 2023. évi központi díjak és árak emeléséről döntött. A tagszövetségek és az egyesületek, valamint a Balaton és a Tisza-tó hasznosítói a saját hatáskörükben döntik el a végleges díjakat.

Mint közleményükben ismertették, a magyar halgazdálkodást a háborús infláció mellett az évszázad aszálya is nagyon súlyosan érintette, így a Választmány a MOHOSZ haszonbérletébe tartozó vizek esetében kötelező érvénnyel, a többi horgászkezelésű vízterületnél ajánlásként kereteket határozott meg az adott díjak halgazdálkodói jogkörben történő emelésére.

Ez a felnőtteknél alapesetben maximum 30 százalékot, a gyermekeknél 20 százalékot jelent. Szintén hasonló, átlagosan 24 százalékos mértékben emelkednek majd a MOHOSZ országos, a dunai és tiszai összevont területi jegyei is.

Továbbá beárazták a 2021. évi átlagos horgászhalelvitel beszerzési értékét is, amely 62 ezer forint. A modellek alapján végül átlagosan a ponty eddig már bekövetkezett árváltozásának kevesebb mint a fele, mintegy 25-30 százalék az aktív, teljes jogú horgász esetében várható éves horgászati költségnövekmény, ide nem értve a horgászcikkek, etetőanyagok árváltozásait.

A tagszövetségek saját hatáskörükben dönthetnek

A tagszövetségek és az egyesületek, valamint a Balaton és a Tisza-tó hasznosítói a saját hatáskörükben döntik el a végleges díjakat, árakat és azt, hogy milyen típusú területi engedélyeket milyen halelviteli lehetőséggel, illetve személyi kedvezményekkel adnak ki a következő évre.

Hozzátették: az utánpótlás biztosítása érdekében, illetve a horgászszolidaritás alapján ezen díjaknál továbbra is megmaradt a gyermekek, a fogyatékkal élők, továbbá a 70 éven felüliek teljes díjkedvezménye, amely mintegy 120 ezer horgászt érint. Nem változott a horgászregisztráció és az állami horgászvizsga ingyenessége, a Magyar Horgászkártya ára sem – adta hírül az MTI.