Óriási pénzügyi csalásról rántották le a leplet, ön is érintett lehet

2022.11.04. 13:48
A Falcon Kereskedőház és a Falcon Benefit cégek jogosulatlanul gyűjtöttek betétet. Jelenleg büntetőeljárás folyik ellenük.

Azonnali tiltást, honlapblokkolást és számlazárolást szabott ki jogosulatlan tevékenységek gyanúja miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az említett cégekre. A hatóságok arra kérik az érintett ügyfeleket, hogy jelentkezzenek a BRFK-nál vagy az MNB-nél.

Az MNB előzetes bejelentés nélkül két fővárosi helyszínen, továbbá Pécsett és Debrecenben – próbaügyletkötést is magába foglaló – helyszíni ellenőrzéseket tartott hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása részeként a budapesti székhelyű, Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft., valamint az azok tevékenységében érdemben közreműködő magánszemély tevékenységének áttekintésére – számolt be róla a Napi.hu.

A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a társaságok és a magánszemély végzett-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint az MNB engedélyéhez kötött – „betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása” és „pénzügyi szolgáltatás közvetítése” tevékenységeket.

Három hónap alatt 100 százalékos hozamot ígértek

A jegybank eddigi adatai szerint a cégek úgynevezett „Utalvány vásárlási szerződést” kötöttek számos befektetővel. Ebben arra vállaltak kötelezettséget, hogy amennyiben a befektető az általa fél áron vásárolt utalványokat nem használja fel, ez esetben azok névértékét, azaz a befektetők által átadott összeg kétszeresét fizetik vissza.

Emellett egy úgynevezett „Utalvány kezelési megbízás” elnevezésű megállapodást is aláírtak a velük kapcsolatba kerülő személyekkel, amelyben a befektetők díjazás ellenében megbízták a társaságokat, hogy az általuk vásárolt Falcon-utalványokat „megőrizzék, kezeljék”. Mivel az MNB rendelkezésére álló információk szerint az utalványokat jelenleg egyetlen szolgáltatónál sem lehet felhasználni, továbbá a befektetők az utalványokra jellemzően eleve nem is tartottak igényt, az MNB-nek oka van feltételezni, hogy

az utalványokra történő hivatkozás csupán az engedély nélküli forrásgyűjtési tevékenység leplezésére szolgált.

Mivel a három hónapra ígért 100 százalékos garantált hozam irreálisnak tekinthető, ezért az MNB rendelkezésére álló adatok – a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett – annak a lehetőségét is felvetik, hogy a vizsgált konstrukció eleve csalásra, illetve piramisjáték szervezésére irányult.

A társaságok és a magánszemély nem rendelkeznek sem a pénzügyi szolgáltatás közvetítése, sem pedig a más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére jogosító MNB-engedéllyel.

Több ezer károsult lehet

A vizsgált tevékenység rendkívül kiterjedt, a már beszerzett bizonyítékok alapján a társaságok, illetve a magánszemély együttesen mintegy 4-5 ezer hazai befektetővel léptek kapcsolatba. A jegybank ezért ma közzétett végzésében piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a két cégnek, illetve a magánszemélynek, hogy bármely, a jegybank engedélyéhez vagy regisztrációjához kötött tevékenységet végezzenek.

Az MNB eltiltó végzése alapján a jogosulatlan szereplőknek a tevékenységük népszerűsítésére alkalmas honlapjuk működtetésével is fel kell hagyniuk.

Az MNB a befektetők érdekeinek megóvása érdekében elrendelheti a jogosulatlan tevékenységre vonatkozó adatokat tartalmazó honlap ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét. A befektetők védelme érdekében első ízben most rendelte el az MNB a társaságok által használt www.falconkereskedohaz.hu címen működő honlap ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét.

Kétmilliárd forint volt a számlájukon

Emellett az MNB – az érintett bankokkal koordinálva – számos bankszámla zárolását is elrendelte, ezáltal mintegy 2 milliárd forintot biztosítva az érintett társaságok, illetve a magánszemély tevékenysége okán esetlegesen kárt szenvedő befektetők későbbi kártalanításához. Az MNB korábbi feljelentése alapján már folyamatban lévő nyomozásra tekintettel az MNB a zár alá vett pénzeszközöket átadja a nyomozó hatóságnak.

Az MNB a piacfelügyeleti és a büntetőeljárás elősegítése érdekében ezúton kéri, hogy aki az érintett társaságok tevékenységéről érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át, és azt nem kapta vissza, jelentkezzen a BRFK-nál vagy az MNB-nél.

Ha a társaságok és a magánszemély tevékenységét a piacfelügyeleti vizsgálat alatt továbbra is folytatná, azt a jegybank a rosszhiszeműség bizonyítékaként, így súlyosító körülményként értékelhetné az ügy érdemi megítélésekor. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján közzéteszi.  • Tippek
  • Hitelkártya