Esik a földgáz ára, mégis rámegy a gatyánk is

DEBRE20200108022
2022.11.06. 09:29
Az elmúlt egy-másfél hónapban volt egy árkorrekció a földgázpiacon, de az árszintek továbbra is nagyon magasak – jelentette ki Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője úgy véli, a magas árakon túl még nagyobb kihívás a vállalatok szempontjából az árak változékonysága. Az európai energiapiac teljesen kiszolgáltatottá vált a kereskedőknek és az időjárásnak, tervezhetetlen. Nem tudható előre, hogy a következő hónapokban nő vagy csökken a földgázár, mert az külső tényezők függvénye – mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hortay Olivér szerint az elmúlt napokban is 120 eurót kellett fizetni egy megawattóra földgázért az irányadó holland gáztőzsdén, miközben két évvel ezelőtt 15 euró volt az ár, sőt a koronavírus-járvány előtt 10 euró alatt is elérhető volt a földgáz.

A TTF holland gázárak alakulása:

Fotó: tradingeconomics.com; adatfelvétel: 2022. november 6. 8 óra 45 perc
Fotó: tradingeconomics.com; adatfelvétel: 2022. november 6. 8 óra 45 perc

A közös beszerzés se oldana meg semmit

A szakértő szerint mindez nem kedvez az új beruházásoknak, az energiaigényes ágazatokban pedig a tevékenységek korlátozását, a termelés leállítását hozza, esetleg a termelés átvitelét más országokba. Az egyik vezető nemzetközi tanácsadó cég elemzése alapján néhány év múlva az EU nettó exportőrből nettó importőrré válhat a személygépjárművek esetén, vagyis jelentősen csökkenne az unió nemzetközi súlya ezen a téren is, miközben az iparág nemcsak gazdaggá tette Nyugat-Európát, de az egyik legnagyobb foglalkoztató is, ami súlyos dolgokat vetíthet előre – jegyezte meg.

A közös uniós gázbeszerzéssel kapcsolatban Hortay Olivér szerint rövid távon nem várható a földgázárak mérséklődése, mert az energiahiány okozza a folyamatos áremelkedést, ezt a hiányt pedig a közös beszerzés sem fogja enyhíteni. Ugyanakkor közép- és hosszú távon lehet valamekkora hatása az árakra, amennyiben jól működik.

Szijjártó mindenkit nyugtat

Mint ahogy arról az Index is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a csökkenő gázárakra úgy reagált, hogy „mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak”. A külügyminiszter hangsúlyozta:

A HOSSZÚ TÁVÚ SZERZŐDÉSEK ÁRAZÁSÁBAN EZ ÁLTALÁBAN „ÚGY NÉZ KI, HOGY EGY BIZONYOS CSÚSZÁSSAL KÖVETI AZ AKTUÁLIS TŐZSDEI ÁRAT”.

A tárcavezető szerint ez nem meglepő, hogy csökkennek az árak, mert „mindenki a betárolási időszakban akar földgázt venni, akkor akarja betenni a saját tárolójába”. Felhívta arra a figyelmet, hogy „ha magas a kereslet, magas az ár. Aki a Közgázra járt, annak nem túlságosan meglepő. Most pedig már mindenki feltöltötte a földgáztárolóit, hallhatjuk, hogy Európában száz százalékot megközelítő a töltöttségi szint. Most senki nem fog gázt venni, mert nem tud, mert nem tudja hova tenni. Kicsi a kereslet, tehát kicsi az ár” – fogalmazott a külügyminiszter, aki úgy folytatta:

majd amikor elkezdődik a kitárolás – mielőtt a fűtési szezon jön, és sokkal többet fogunk fogyasztani –, le fog menni a tároló töltöttségi szintje körülbelül húsz százaléka nagyjából márciusra. Akkor pedig, ha mindenki megint elkezd betárolni, nagyon magas lesz az ár.

Jelentősen csökkentek az európai gáztőzsdén az árak, miután szeptember eleje óta meredeken esett a referenciaként szolgáló holland TTF gáztőzsdén. Ennek okai az alábbiak:

  • az európai gáztárolók töltöttségi szintje megfelelő szinten áll – a magyar kiemelkedő,
  • szinte minden ország érdemben tudta csökkenteni a keresletét,
  • valamint az idei tél előrejelzések szerint enyhébb lesz a vártnál.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)