Kilőtt az üzemanyag-forgalom, az élelmiszer csökkent

PAP 2522
2022.11.08. 09:01
2022 szeptemberében a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,8 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 18,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2022. január–szeptemberben a forgalom volumene 7,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2022. szeptemberben, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 3 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,8 százalékkal mérséklődött.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer-jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,1 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 2,7 százalékkal bővült. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 21, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 15, az iparcikkjellegű vegyes üzletekben 8,4, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,4, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,0 százalékkal nőtt. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 1,0 százalékkal mérséklődött. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,4 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 18,6 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanakkor a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,4 százalékkal csökkentek. 

Majdnem a fele élelmiszer

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1457 milliárd forintot ért el és a forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2022. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelem forgalmának volumene 7,8 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,9 százalékkal nőtt az értékesítés volumene – a KSH adatai alapján.

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)