2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Robotok végzik a gyártást a Coca-Cola dunaharaszti üzemében

D  YT20221108027
2022.11.08. 13:49
A Coca-Cola HBC Magyarország több mint 750 millió forintból fejlesztette logisztikai folyamatait a Dunaharasztiban található gyártóbázisán – jelentette be Békefi László ügyvezető igazgató.

Békefi László elmondta: mesterséges intelligenciával működtetett robotokat telepítettek a dunaharaszti gyárba. Az egyes robotok a picking elnevezésű fejlesztéssel a gyártósorról érkező termékek összekészítését, valamint raklapokra helyezését és fóliázását végzik. A folyamatot három önműködő robotkarral, targoncákkal és kisebb járművekkel, úgynevezett sharkokkal hajtják végre önállóan.

A folyamatos innovációkkal a vállalat célja, hogy Magyarországon jöhessen létre a 29 országot felölelő Coca-Cola HBC-cégcsoport legnagyobb közép-európai gyártóbázisa

– tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A logisztikában érintett folyamat egy része a munkavállalóktól elzárt 1000 négyzetméteres területen valósul meg. A technológia a cég 20 legnépszerűbb termékét hiba nélkül képes kezelni, 

a három robotkar az embernél több mint kétszeres sebességgel dolgozik.

A robotok a dunaharaszti raktárban óránként hat raklap összeállítására képesek, a nap 20 órájában. A robotok a raktárban megforduló évi több mint 700 millió liter késztermék speciális válogatási és csomagolási feladatainak 15 százalékát vállalják át a tervek szerint. Az ügyvezető igazgató közölte: az emberi és a robot erőforrások szimbiózisával jelenleg 15 százalékos hatékonyságnövelést értek el.

A magyarországi beruházásaik értéke a cég működése óta eltelt 26 évben több mint 125 milliárd forint volt, 2 gyártóbázist és 8 logisztikai központot építettek fel.

Vincze Judit országos logisztikai igazgató közölte: Dunaharasztiból 17 országba exportálnak, százféle terméket gyártanak ötszázféle kiszerelésben. A cégnek nyolc telephelye van Magyarországon, ezek közül a dunaharaszti a legnagyobb, 65 ezer négyzetméter. Itt 42 ezer raklapot tudnak tárolni, ami 28,4 millió liter készterméknek felel meg. Saját flottájuk nincs, mintegy 50 alvállalkozóval dolgoznak. A raktári-logisztikai részlegen belül 140 dolgozójuk van, szezonálisan közel 200 külsős kollégát foglalkoztatnak.

13 ezer embernek biztosítanak munkát

Horváth Tibor országos raktározási vezető elmondta: a fejlesztés nem csak az országban és a hazai élelmiszeriparban számít egyedülállónak, eddig a csoporton belül ez az egyetlen gyártóbázis, ahol bevezették a robotizált technológiát. A beruházás 2021. januárban indult, idén januárban telepítették a robotokat, és 

tavasszal érték el a maximális kapacitást, óránként 450 rekesz mozgatását.

Kitért arra is, hogy a vevőkiszolgálásban 10 százalékos hatékonyságnövelést hozott egy másik, 21 millió forint értékű fejlesztés. Ebben az okosszemüvegek segítségével a raktári munkatársak hangvezérelt utasításoknak megfelelően végzik a vevőrendelések összekészítését.

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. több mint ezer dolgozót foglalkoztat, közvetve 13 ezer embernek biztosít munkát. Az árbevétele tavaly 127 milliárd forint volt a nyilvános cégadatok szerint az előző évi 115 milliárd forint után. Az adózott nyereség 6,1 milliárd forintra nőtt 2021-ben, míg 2020-ban közel 5 milliárd forint volt.

Évente 230 tonnával csökkentik a műanyag-felhasználást itthon

A Coca-Cola HBC Magyarország márciusban jelentette be, hogy több mint 800 millió forintos beruházással éves szinten közel 230 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását idehaza. A vállalat a 4-es és 6-os kiszerelésű multipack alumíniumdobozok esetében használt korábbi zsugorfóliát innovatív technológia révén 100 százalékban újrahasznosítható kartoncsomagolásra cserélte.

A TECHNOLÓGIA LÉNYEGE AZ, HOGY EGY ERŐS KARTONPAPÍR TETŐ FOGJA ÖSSZE A MEGADOTT KISZERELÉSBEN ÉRTÉKESÍTETT ALUMÍNIUMDOBOZOKAT.

A Coca-Cola HBC-csoport az innováció révén 15 millió euró értékű befektetésével az Európai Unióban évente hozzávetőlegesen 2000 tonnával csökkenti műanyag-felhasználását csoportszinten.

A társaság fenntarthatósági vállalásai között szerepel, hogy 2030-ra a felhasznált PET-palackok és alumíniumdobozok 100 százalékának megfelelő mennyiséget gyűjtenek be és hasznosítanak újra, emellett csomagolásaikon és kampányaikon keresztül az újrahasznosítást és a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítik.

Tavaly megújították a magyar kormánnyal kötött stratégiai megállapodást

A magyar kormány 2021 tavaszán partnerségi szerződés aláírásával megújította a 2012-ben megkezdett stratégiai együttműködést a Coca-Cola HBC Magyarországgal. A megállapodást a kormány képviseletében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írta alá. A tárcavezető az együttműködés megerősítését azzal indokolta akkor, hogy a Coca-Cola magyarországi vállalata a következő évekre 30 milliárd forintos fejlesztési programot állított össze. Ebből 10 milliárd forint jutott az értékesítési hálózat fejlesztésére, míg az összeg nagyobbik részét kapacitásbővítésre fordítják.

(Borítókép: Mesterséges intelligenciával vezérelt robot a Coca-Cola HBC Magyarország dunaharaszti gyártóbázisán 2022. november 8-án. A robot a picking elnevezésű fejlesztéssel a gyártósorról érkező termékek összekészítését raklapokra helyezését és fóliázását végzi. A fejlesztés több mint 750 millió forintból valósult meg. Fotó: Illyés Tibor / MTI)