Egyre nagyobb korlátozások jöhetnek a benzinkutakon

2022.11.08. 17:31
Megvitatta és értékelte a kormány augusztusi ígéreteinek teljesülését a kis benzinkutakat megillető, jogszabályban meghatározott támogatás késedelmes kifizetésével kapcsolatban a Független Benzinkutak Szövetsége október végi gyűlésén, amelyben a kis benzinkutak helyzetét is kiértékelték.

Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a kormányzat ígérete a kifizetések augusztus végéig történő teljesítéséről álom maradt – írja szerkesztőségünknek küldött közleményében a Független Benzinkutak Szövetsége. Mint írják, hiába történtek kifizetések szeptemberben és októberben, még mindig vannak olyan tagok, akik nem kaptak semmit, sőt olyanokról is tudnak, aki csak a támogató okiratot kapták meg, a pénzt nem.

A szövetség azt is közölte, hogy 2022 IV. negyedévre vonatkozóan még döntés sem született a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges pénzügyi keret rendelkezésre állásáról. A kis benzinkutak helyzetét értékelve arra jutottak, hogy támogatás hiányában arról kell dönteniük, hogy 

a hatósági nagykeráron (480 Ft/liter) beszerezhető és hatósági kiskeráron (480 Ft/liter) eladható üzemanyagon keletkező rezsiköltségeket – beleértve az államnak fizetendő extraprofitadót is – milyen forrásból tudjuk fedezni. Sajnos ezt kizárólag úgy tudjuk megoldani, hogy napról napra kevesebb árut vásárolunk, és az így felszabaduló forgóeszközöket feléljük

– fogalmaz a közlemény.

A Független Benzinkutak Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy ennek a folyamatnak a természetes következménye lesz a hatósági áras termékek kifogyása. A készlethiányt pedig csak úgy tudják egyensúlyozni a kényszerű nyitvatartás mellett, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetnek be.

Százmilliárdos lehet a veszteség

Emlékeztetnek arra is, hogy a kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd négy alkalommal ezt megváltoztatta. Mint írják, azt szeretnék, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne, mivel tartalékaik már régen elfogytak, veszteségeik pedig nemcsak közelítik, de el is érhetik a százmilliárd forintot.

Az ünnepi hétvégét követően nem változott sem a helyzetük, sem az ellátásuk, ezért a vásárlóik türelmét és megértését kérik.

A képlet egyszerű: a meg sem kapott pénzből meg sem vett áruval senkit sem tudunk kiszolgálni – viszont nyitva lenni kötelező

– olvasható a közleményben. Hozzátették, remélik, a kormány megérti a helyzet komolyságát, és hogy az ellátás biztosítása nem a szövetségtől várható, és nem is rajtuk múlik.