Az Európai Unió nem hátrál: mi fizetjük az ukrán számlát

2022-11-07T125257Z 434119491 RC2WGX9JE8F1 RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2022.11.08. 08:38
Készek vagyunk a pénzügyi támogatás folytatására kétoldalú alapon, kétoldalú megállapodás alapján Ukrajna és Magyarország között. De biztosan nem fogunk támogatni semmifajta közös európai uniós hitelfelvételt ezen a téren – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal kapcsolatosan, hogy Brüsszel nem tágít: Európa és Amerika közösen akarja fizetni az ukrán károkat.

Az Európai Unió szerdán új mechanizmusra tesz javaslatot. Ennek értelmében 18 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújtana Ukrajnának a korábbiakhoz képest jóval kiszámíthatóbb módon. Erre azt követően kerül sor, hogy Brüsszel lassan teljesítette az év elején megígért vállalásokat. 

Az unió terve szerint fenntartható módon a változó finanszírozási igényekhez igazítanák a következő forrásokat, amelyek az újjáépítési előkészítéseket is segítené – számolt be a Bloomberg. Az uniónak az a célja, hogy kiszámíthatóbb pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának.

Korábban mind az Egyesült Államok, mind Kijev bírálta az unió késlekedését a háború által sújtott ország pénzügyi forrásainak biztosításában.

Ukrajnának a számítások szerint jövőre mintegy 38 milliárd dollárra van szüksége, és a Biden-kormányzat jelezte, hogy kész fedezni a felét. Ugyanakkor az Európai Uniónak még jóvá kell hagynia a tavaly májusban elfogadott, de 2022-re ígért 9 milliárd eurós csomagból fennmaradó 3 milliárd eurót.

A tervvel kapcsolatos ellentétes álláspontok az elmúlt hónapokban megnehezítették a forrásokhoz való hozzáférést. A tagállamok nem értettek egyet abban, hogy a támogatásnak vissza nem térítendő támogatásként vagy kedvezményes hitelként kell-e beavatkoznia. A tagállamok abban sem értettek egyet, hogy mekkora garanciát kell nyújtani a pénzpiaci kölcsönökhöz. 

A további késedelmek elkerülése érdekében az unió feltehetően azt fogja javasolni, hogy az uniós költségvetésen belüli többletet használják fel garanciaként a pénzeszközök előteremtésére

– ehhez a lehetőséghez a 27 kormány egyhangú támogatására lenne szükség. Idén év végéig Brüsszel várhatóan 7,2 milliárd eurós likviditási támogatást nyújt Ukrajnának az orosz megszállás óta.

A magyar álláspont egyértelmű

Ahogy arról beszámoltunk, Magyarország kétoldalú alapon kész folytatni Ukrajna pénzügyi támogatását, de semmiképp nem egyezik bele egy újabb közös európai uniós hitelfelvételbe ebből a célból – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szófiában.

A tárcavezető a Közép-Európai Kezdeményezés bulgáriai külügyminiszteri találkozóján üdvözölte, hogy az EU újabb támogatási csomagot készít elő Kijev számára, azonban hozzátette, hogy Magyarország jóval régebb óta segíti különböző módokon a szomszédos Ukrajnát azoknál, akik most az ország „legjobb barátaiként tüntetik fel magukat”.

Felszólalásában rámutatott, hogy a kormány tíz- és százmillió eurókban mérhető összegeket fordított az ukrajnai egészségügy, oktatás, kulturális intézmények, valamint egyházak támogatására, Magyarország már a háború kirobbanása előtt is kivette a részét a segítségnyújtásból.

Készek vagyunk a pénzügyi támogatás folytatására kétoldalú alapon, kétoldalú megállapodás alapján Ukrajna és Magyarország között. De biztosan nem fogunk támogatni semmifajta közös európai uniós hitelfelvételt ezen a téren

– közölte Szijjártó Péter, majd hozzátette: „Miért? Mert egyszer már megtettük. Támogattuk a közös hitelfelvételt a koronavírus-járvány idején, ez azonban több mint elég volt.”

(Borítókép: Szétlőtt lakóház Avdiivkában 2022. október 7-én. Fotó: Reuters)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!