Újabb beruházást jelentett be Szijjártó Péter

2022.11.08. 18:10
Összesen 400 munkahelyet hoz létre Magyarországon a következő években a Siemens Energy Kft. egy 30 milliárd forintos beruházás keretében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető közölte: a projekt részeként most lerakták az alapkövét a német hátterű vállalat új budapesti gyártócsarnokának. Az üzemben gáz- és gőzerőművek különböző komponenseit fogják előállítani.

Hazánk a világranglista tizedik helyén áll a gázturbina-alkatrészek exportjában, a gőzturbina-alkatrészek esetében pedig a tizenötödik helyen, és a fejlesztések nyomán tovább javulhat ez a pozíció

– tájékoztatott a miniszter, amiről az MTI adott hírt.

A Siemens Energy Kft. egyúttal bejelentette képzési programját 2,7 milliárd forint értékben, amihez az állam nagyjából 630 millió forint támogatást biztosít.

Az energiaválság nem az ukrajnai háború február 24-i kirobbanásával kezdődött

Beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elkövetkezendő időszakban azok az országok lesznek versenyképesek, amelyek maguk tudják előállítani az általuk felhasznált energia nagyobbik részét.

Az energia-előállításhoz szükséges termelési kapacitások és az ezen iparághoz szükséges tudás hatalmas versenyelőnyt jelent, és Magyarország ebben a versenyben tesz egy nagy lépést előre

– hangsúlyozta. Majd kiemelte: az utóbbi években különböző okok miatt súlyos veszélybe került az energiaellátás biztonsága, és a nehézségek nagy valószínűséggel a közeljövőben sem szűnnek meg.

Holott az energiaellátással úgy volt az egész világ, mint a levegővel, egészen az elmúlt időszakig nem vettünk róla tudomást, mert természetes volt, hogy rendelkeztünk vele

– fogalmazott. A miniszter úgy vélekedett, hogy a legfőbb szereplők elkényelmesedtek, elmaradtak az infrastrukturális beruházások, nem haladt előre a diverzifikáció, egyfajta kivárás látszott a nemzeti energiarendszerek összekötése terén is.

Egyedül a zöld ideológia mentén megfogalmazódó, de sajnos kommunikációs és politikai panelekké silányított nyilatkozatok hangzottak el. És a zöld ideológia kapcsán is inkább ideológiáról, semmint a környezetvédelem érdekében megtett hatékony lépésekről beszélhettünk

– szögezte le. Szijjártó Péter kijelentette: az energiaválság nem az ukrajnai háború február 24-i kirobbanásával kezdődött, csak akkor vált még súlyosabbá. Mint mondta, „talán ezt a telet még sikerül átvészelni”, az igazi kérdés majd az lesz, hogyan fog zajlani a kiürült földgáztározók feltöltése jövő tavasztól. „Magyarországon bebizonyítottuk, hogy a racionalitás talaján állva és a józan ész mentén haladva még a legnehezebb, kihívásokkal leginkább terhelt időszakban is lehet biztosítani egy ország energiaellátását” – mondta.

Magyarországon rendelkezünk elég energiahordozóval és a megfelelő szerződésekkel annak érdekében, hogy mindenfajta korlátozás nélkül tudjuk végigcsinálni a téli időszakot

– tette hozzá. Végezetül pedig arra is kitért, hogy Magyarországon a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom idén ismét rekordot fog dönteni, értéke ugyanis már biztosan átlépi majd a 60 milliárd eurót.