Terítette lapjait a Magyar Telekom: félig üres a pohár, mégis bizakodó a cég

581777338272566596 HUSZ6619
2022.11.08. 18:28
Nőttek a bevételei, az eredménye azonban csökkent a Magyar Telekomnak a harmadik negyedévben. Előretekintve abban bíznak a vállalatnál, hogy az értékesítés felfutása ellensúlyozhatja az infláció és a pótadó kedvezőtlen hatásait.

A kihívásokkal teli működési környezet ellenére a harmadik negyedévben továbbra is nőttek az értékesítések

– értékelte Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a társaság július–szeptemberi teljesítményét. A BÉT-en kedden közzétett pénzügyi jelentés azt mutatja, hogy a távközlési nagyvállalat harmadik negyedéves bevételei 9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, elérve a 190,91 milliárd forintot. Az első kilenc hónapot tekintve pedig az 547,46 milliárdos értékesítés 9,4 százalékos növekedést tükröz.

A vezérigazgató szerint ez az eredmény a töretlen szolgáltatási és a kiemelkedő ügyfélélmény biztosítása érdekében tett, célzott hálózatfejlesztéseket és javuló szolgáltatás portfóliót magában foglaló, folyamatos erőfeszítéseiknek köszönhető.

Az utóbbira példaként hozta fel azon új mobilportfólió sikeres elindítását, amellyel a társaság célja a magyar lakossági piac növekvő mobiladatigényének kielégítése három korlátlan adatcsomag kínálatával.

Rékasi Tibor azonban arra is kitért, hogy „a kedvezőtlen makrogazdasági történések és a távközlési pótadó bevezetése következtében romlott a jövedelmezőség, ami 2,8 százalékos EBITDA AL-csökkenést okozott éves alapon a vizsgált három hónapban”. Ezzel a mutató 58,57 milliárdra esett. Eközben a Magyar Telekom adózott eredménye ennél nagyobb mértékben, 4,9 százalékkal 18,48 milliárd forintra csökkent. Ebből a társaság nettó, részvényeseire jutó eredménye 17,06 milliárd forintot tett ki, ami 4,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A hálózatfejlesztés gyors ütemben folytatódott

Az év hátralévő részére előretekintve arra számítanak, hogy továbbra is erős nyomás helyeződik majd a nyereségességre az egyre nagyobb kihívásokkal teli gazdasági környezet miatt.

Az év során eddig tapasztalt erős kereskedelmi teljesítményünknek köszönhetően azonban a teljes évre vonatkozó bevételi célkitűzésünket felfelé módosítjuk, a korábbi 1–3 százalék közötti növekedésről körülbelül 5 százalékos bővülésre

– tette hozzá a vezérigazgató. Várakozásaik szerint ez a nagyobb bevételnövekedés segíti majd azon erőfeszítéseiket, hogy részben mérsékeljék az infláció költségekre, valamint a távközlési pótadó bevezetésének az EBITDA-ra gyakorolt kedvezőtlen hatását.

A pénzügyi jelentésből kiderült az is, hogy a hálózatfejlesztés gyors ütemben folytatódott a harmadik negyedévben, a vezetékes gigabites lefedettség elérte a 3,3 millió hozzáférési pontot Magyarország-szerte, és jelentős előrelépés történt a mobil-RAN korszerűsítésében is.

(Borítókép: Huszti István / Index)