Felszámolják a nagy múltú Tungsramot

BFALU20220522267
2022.11.08. 05:50
Az Eximbank, mint legnagyobb hitelező, nem fogadta el a vállalat adósságrendezési ajánlatát.

Sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, felszámolás alá fog kerülni a cég – erősítette meg Mehlhoffer Tamás, a cég PR- és kommunikációs igazgatója. Az Eximbank, mint legnagyobb hitelező, nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, „és az ő szavazatuk elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség”. Hozzátette, kedden részletes közleményt adnak ki a fejleményekről.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Mércének elmondta, nagyon bíztak abban, hogy megállapodás születik, gyakorlatilag sokkolta őket ez az eredmény. Nincs sok tapasztalatuk arról, hogy mi következik most, nem voltak még ilyen szituációban.

Mindenki arra számított, hogy megoldódik az ügy, hiszen el is halasztották az előző csődeljárást, és egy nagy múltú cégről van szó.

A szakszervezeti vezető szerint várhatóan holnap találkoznak a cég vezetésével. A Tungsram tavasszal még 3000 főt foglalkoztatott, ma közel 1000 munkavállaló van a cégnél. A leépítések mellett szerinte sokan maguktól mentek el a cégtől.

Elbocsátások tavasszal, majd csődvédelem

A Tungsram fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A rákövetkező hónapokra összesen már csaknem kétezer embert bocsátottak el. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érintette a cég mind az öt gyárában.

A cég május elején kért csődvédelmet, miután a cég legnagyobb hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. A Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de a legnagyobb, az Eximbank nem. A második csődegyezségi eljárást tartották november 7-én. Mivel a tegnapi tárgyaláson sem született egyezség, felszámolási eljárás alá fog kerülni a cég.

(Borítókép: A Tungsram Operations Kft. székhelyének egyik bejárata a főváros IV. kerületében, a Váci úton 2022. május 22-én. Fotó: Faludi Imre/MTI)