Mindenkit megdöbbentett a Tungsramnál, hogy vége

BFALU20220522262
2022.11.08. 14:49
A Tungsram mindent megtesz annak érdekében, hogy a leépítést elkerülje – derült ki a lapunknak eljutatott közleményükből, ennek ellenére kénytelenek voltak bejelenteni a csoportos létszámleépítést. Ez jelenleg 750 embert érint.

„A Tungsram képviselői és a jelen lévő hitelezők is megdöbbenve fogadták, hogy az EXIM Bank nem szavazatával lehetetlenné tette a csődegyezség létrejöttét a november 7-i, második csődegyezségi tárgyalásán” – derült ki a vállalat Indexnek eljutatott közleményéből.

Az EXIM Bank igen szavazata nélkül érvényes egyezség nem jöhet létre – az első csődegyezségi tárgyaláson a nem biztosítotti hitelezők többsége megszavazta a Tungsram törlesztési javaslatát. A vállalat felhívta arra figyelmet, hogy mivel a csődeljárásban rendelkezésre álló hat hónapos törvényi határidő november közepén lejár, és egyezség nem született, a következő lépés a cég felszámolása, amit a bíróság hivatalból rendel el – ahogy arról már korábban beszámoltunk.

A vállalat a közleményben úgy fogalmaz, hogy lehetőségük szerint mindent megtettek, hogy létrejöjjön az egyezség a hitelezőkkel, és törlesszék adósságukat a többségében magyar kkv-kból álló beszállítóknak. Kiemelték: ezért is ajánlották fel, hogy hitelezőnként tízmillió forintig százszázszázalékosan megtéríti a tartozásait. „Az EXIM Bank lépése azonban megakadályozta ezt, emiatt a Tungsram sajnálatát fejezi ki minden hitelezője felé” – fogalmazott a vállalat.

Hogyan tovább?

A vállalat a korábban ismertetettekkel szemben úgy gondolja, hogy a hitelezők, a dolgozók érdekei miatt egy folyamatosan üzemelő vállalat nagyobb értéket képvisel a felszámolás alatti helyzetben is. Ezért a vállalat szándékai szerint folytatja működését. Továbbá a közleményükben úgy fogalmaztak, hogy „az elmúlt időszakban megkezdett szervezeti átalakítások révén kisebb leányvállalatok létesültek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a Tungsram egészséges üzletágai életben maradhassanak”.

Csődegyezség híján azonban az eredményes tárgyalás a befektetőkkel lényegesen nehezebbé vált.

Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a fentiek és a felszámolással normális esetben is járó bizonytalanság miatt a Tungsramnak rugalmasnak kell maradnia, ezért kénytelen volt a legrosszabb eshetőségre is készülve kedd reggel az illetékes kormányhivataloknál bejelenteni csoportos létszámleépítési szándékot 750 munkavállalóra.

A vállalat hangsúlyozza: a bejelentés szükségszerű lépés, de egy szándéknyilatkozat csupán, amelyet a jogszabály megkövetel

– tehát nem végleges a döntés, végrehajtása nem kötelező. A bejelentésről a vállalat a szakszervezeteket és a dolgozókat is tájékoztatta. „A Tungsram mindent megtesz annak érdekében, hogy a leépítést elkerülje, és előkészíti azt, hogy a befektetők a dolgozókat továbbra is foglalkoztassák a létrehozott új leányvállalatokban” – derült ki a közleményükből.

(Borítókép: A Tungsram Operations Kft. irodaháza a főváros IV. kerületében, a Váci úton. Fotó: Faludi Imre / MTI)