A magyarok egy részének jobban megéri Horvátországban tankolni, pedig megszűnt az ársapka

ZFC1855
2022.11.08. 07:49
Horvátországban október végén felfüggesztették a benzinárstopot, azonban még így is megéri átjárni Magyarországról a szomszédba tankolni azoknak, akik idehaza nem hatósági áron tankolnak, ugyanis a benzinért 140, a gázolajért pedig 90 forinttal fizethetnek kevesebbet literenként a hazai üzemanyagárakhoz képest.

A horvát kormány október 24-én jelentette be, hogy már nem rögzíti a benzin árát, így kizárólag piaci árakon lehet tankolni a szomszédos országban. Ivo Milatic energiáért felelős államtitkár akkor azt mondta, hogy lépéskényszerbe kerültek, ugyanis nem akartak asszisztálni ahhoz, hogy az üzemanyag-kereskedők veszteséggel működjenek.

Milatic még a bejelentéskor hozzátette: a horvát kormány 15 naponta felülvizsgálja, adott esetben megváltoztatja az üzemanyagok árát, úgy, hogy

A BENZIN ÉS A GÁZOLAJ ESETÉBEN EGYARÁNT 0,65 KUNA/LITER KISKERESKEDELMI ÁRRÉST HATÁROZ MEG.

Az árstop felfüggesztése ellenére számos dél-dunántúli magyar vállalkozó jár át tankolni továbbra is Horvátországba, a hazai üzemanyagárak miatt ugyanis az utazással együtt is jobban megéri a szomszédban teletankolni az autókat. 

A magyar árakhoz viszonyítva a benzinen 140, míg a gázolajon 90 forintot lehet spórolni literenként azoknak, akik idehaza nem tudnak hatósági áron tankolni.

Egy benzines autókkal közlekedő vállalkozó – akinek Harkányban és Siklóson is vannak üzletei – azt nyilatkozta az ATV Híradónak, hogy számára megéri átutazni a szomszédos országba üzemanyagért, mert rengeteget tud így takarékoskodni. A telephelyétől mindössze 9 kilométerre van az első horvátországi benzinkút, ráadásul az ott kapott számlát ugyanúgy elszámolhatja a magyar vállalkozásában.

Az elmúlt napokban erősödött a forint, kevesebbet kell fizetni a horvát kunáért is, így még gazdaságosabb a Horvátországban való tankolás. De nem mindenkinek! Azok a magyar  rendszámú autóval közlekedő magánszemélyek, akik a hatósági áras, tehát 480 forinton rögzített üzemanyagot vásárolhatják, még mindig jobban járnak, ha Magyarországon tankolnak (kb. 200 forinttal olcsóbb nekik literenként a tankolás!). 

Itthon szerdától 18 forinttal lesz drágább a benzin

Magyarországon egyébként szerdától literenként bruttó 18 forinttal drágul a benzin piaci ára (697 forintra), így aki itthon nem 480 forintért tankol, és a határhoz közel él vagy dolgozik, annak érdemes átutazni Horvátországba, mert literenként mintegy 140 forintot spórolhat.

A gázolaj idehaza bruttó 10 forinttal olcsóbb lesz (786 forint/liter) november 9-től, a horvátországi kutakon azonban 90 forinttal kevesebbet kell fizetni érte. Egy horvát benzinkutas azt mondta: annak ellenére, hogy náluk csak piaci áron lehet tankolni, sok magyar megfordul nála. Dízel teherautóval viszont jobban megéri Magyarországon tankolni, mert a magyar vállalkozások visszaigényelhetik a gázolaj áfáját.

(Borítókép: Kaszás Tamás/Index)