Évekig tartó áramkimaradásokat fog okozni az európai energiaválság

2022.11.09. 06:10
Az orosz gáz helyettesítésére Európa felvásárolja a korábban a fejlődő országoknak szánt üzemanyagot.

A számlák magasak lesznek, de Európa túléli a telet. Elég olajat és gázt vásárolt ahhoz, hogy átvészelje a fűtési szezont − írja elemzésében a Bloomberg hírügynökség.

Sokkal nagyobb költségeket kell majd viselniük a világ legszegényebb országainak, amelyeket Európa hirtelen megugró kereslete miatt kizártak a földgázpiacról. A feltörekvő piaci országok így képtelenek a mai és a holnapi igények kielégítésére, és a legvalószínűbb következmények − gyárak leállása, gyakoribb és hosszabb ideig tartó áramhiány, társadalmi zavargások − a következő évtizedre is kiterjedhetnek.

Az energiabiztonságról szóló európai aggodalmak a feltörekvő világ energiaszegénységét idézik elő. Európa elszívja a gázt más országoktól, bármi áron

− mondta Saul Kavonic, a Credit Suisse Group AG energetikai elemzője.

A nyári áramszünetek és politikai zavargások után a hűvösebb időjárás és a heves esőzések enyhítették a közvetlen energiaválságot Pakisztánban, Indiában, Bangladesben és a Fülöp-szigeteken. De minden enyhülés ideiglenesnek ígérkezik.

Túl erős a dollár

Az erős amerikai dollár csak bonyolítja a helyzetet, mivel arra kényszeríti a nemzeteket, hogy válasszanak az üzemanyag-vásárlás és az adósságtörlesztés között. Ilyen körülmények között a globális üzemanyag-szállítók egyre óvatosabbak az olyan országoknak való eladással, amelyek a fizetésképtelenség felé tarthatnak.

A kérdés középpontjában Európa válasza van a szűkülő üzemanyag-ellátásra és az ukrajnai háborúra. Az orosz gáztól elzárva az európai országok az azonnali piac felé fordultak, ahol a vevők számára le nem kötött energiát rövid határidővel szállítják. A kereskedők szerint az árak emelkedése miatt néhány dél-ázsiai beszállító egyszerűen lemondta a hosszú távra tervezett szállításokat, hogy máshol jobb hozamokat érjen el.

A szállítóknak nem kell arra összpontosítaniuk, hogy a keveset fizető piacokra biztosítsák a cseppfolyós földgáz (LNG) ellátását

− mondta Raghav Mathur, a Wood Mackenzie Ltd. elemzője. Az azonnali piacon elérhető magasabb árak bőven ellensúlyozzák a tervezett szállítások elmaradásáért esetlegesen fizetendő büntetéseket. Mathur szerint ez a dinamika valószínűleg még évekig fennmarad.

Gondot okoz a globális felmelegedés

A globális felmelegedés okozta károk, mint például a pusztító pakisztáni áradások, gazdasági károkat okoznak a feltörekvő országokban is, ami arra készteti a vezetőket, hogy az ENSZ ebben a hónapban Egyiptomban zajló éghajlati tárgyalásain megvitassák, hogyan tudnának a gazdagabb országok nagyobb támogatást nyújtani.

Ugyanakkor Európa felgyorsítja az úszó importterminálok építését, hogy a jövőben több üzemanyagot tudjon behozni. Németország, Olaszország és Finnország már biztosította a létesítményeket. Hollandia szeptemberben kezdte meg az LNG importját új úszó terminálokról. A Bloomberg szerint a földgáz iránti európai kereslet 2026-ig közel 60 százalékkal fog megugrani.

(Borítókép: Martin Divisek / EPA / MTI)