Megnyílnak a brüsszeli pénzcsapok

20220815 9467
2022.11.10. 14:41
Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk a magyar agráriumra.

A Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervének elfogadása a biztonságos élelmiszer-ellátás alapját jelenti – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Összesen 14,7 milliárd euró (5365 milliárd forint) a KAP Stratégiai Terv ötéves költségvetése. Ennek csaknem felét a magyar kormány biztosítja, Brüsszelből pedig 8,4 milliárd euró forrás érkezik.

Rengeteg milliárd

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a KAP első pillérének teljes forrása 6,8 milliárd euró, ennek teljes egésze uniós pénz. A KAP második pillérének teljes forrása csaknem eléri a nyolcmilliárd eurót. Ennek az összegnek több mint húsz százalékát biztosítja az Európai Unió, ami meghaladja az 1,6 milliárd eurót. A hazai forrás mértéke csaknem nyolcvan százalék, ami 6,3 milliárd eurót, mintegy 2300 milliárd forintot jelent tervezési árfolyamon – sorolta a miniszter.

Nagy István kifejtette: az uniós források a kiemelkedő arányú magyar költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók számára. Összesen több mint 5300 milliárd forintból újulhat meg a magyar agrárium.

A miniszter hangsúlyozta: a vidékfejlesztési források 52 százaléka, vagyis csaknem 1500 milliárd forint jut gazdaságfejlesztésre, mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokra az elkövetkező öt évben. Ez az összeg négyszer több, mint az előző uniós költségvetési időszakban.

A források hatékony felhasználása révén érhetők el azok a 2030-ra kitűzött ágazati célok, amelyeket 2021 elején határoztunk meg magunk számára

– emelte ki Nagy István.

Ezek közé tartozik, hogy a mezőgazdaság területi termelékenységi mutatója, az egy hektárra jutó bruttó hozzáadott érték 53 százalékkal, vagyis 862 euróra növekedjen. Az agrárexport értéke 57 százalékkal 15 milliárd euróra bővülhet, az élelmiszeripari beruházások pedig 117 százalékkal 1,8 milliárd euróra növekedhetnek.

Másfélszeres növekedés

Mindezek mellett a fenntarthatósági, zöld célokra a vidékfejlesztési források több mint egyharmadát különítették el, ami így meghaladja az ezer milliárd forintot, és másfélszeres növekedést jelent.

Ennek köszönhetően többek között az évtized végére az erdővel, fával borított területek 148 ezer hektárral, az ország területének 27 százalékára emelkedhetnek. Az ökológiai gazdálkodásban művelt területek pedig 64 százalékkal bővülhetnek. 

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a klasszikus értelemben vett vidékfejlesztési intézkedésekre a források tíz százalékát, több mint 285 milliárd forintot fordítanak a következő időszakban. Ez az előző program hétéves időszakához képest 26 százalékos forrásnövekedést jelent.

A KAP Stratégiai Terv jóváhagyásának köszönhetően biztosítottak a magyar gazdák agrártámogatásai a 2023–2027 közötti időszakban, és folytatódhat a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar teljes és átfogó megújítása – húzta alá Nagy István.

(Borítókép: Nagy István 2022. augusztus 15-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)