Ez a burgonyaféle és tojásfajta lett hatósági áras

D  US20150430002
2022.11.10. 19:33
A szerdai Kormányinfón ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy bővíti a kormány az árstop alá vont élelmiszerek körét a burgonyával és a tojással. A részletszabályozások megjelenéséig rengeteg kérdés adódott ezzel kapcsolatban, és érdemes újra tisztázni, mely burgonyafajta és a tojás melyik típusa került hatósági árszabályozás alá. Alábbi cikkünkben ezt részletezzük.

Az elmúlt napokban jelentős közérdeklődés kísérte, hogy vajon mely élelmiszerekre húz újabb ársapkát a kormány. Kezdődött minden Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter rádiós nyilatkozatával, amelyben ismertette, hogy a kabinet milyen szempontokat vesz figyelembe, amikor az árstop alá vont élelmiszerek köréről dönt.

A tárcavezető akkor úgy fogalmazott, hogy óvatosan és úgy kell lépni, hogy olyan termékeket vonjanak árstop alá, amelyeknek az áremelkedése túlzó, 40 százalék feletti volt. 

Ezt követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón jelentette be, hogy bővült az élelmiszerárstopos termékek listája, méghozzá két alapvető táplálékkal, a tojással és a burgonyával. 

Igen ám, de mi tekinthető kedvezményes árú tojásnak és burgonyának?

Hamar kiderült, hogy az árstop a kezdeti híresztelés ellenére nem csak az M-es, hanem minden méretű, friss tyúktojásra vonatkozik, miközben az újkrumpli és az édesburgonya nem tartozik az árstop hatálya alá.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte azt is, hogy az árstopok a leginkább áremelkedéstől sújtott élelmiszerek fogyasztói árát szabályozzák, és eszerint a tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál.

D ATI20091012107
Fotó: Balázs Attila/MTI

A KTK közleménye úgy fogalmazott, hogy 

az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat, és várhatóan 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt.

Okostojások

A Magyar Közlöny 2022. évi 183. számából kiderül, hogy a törvényalkotók vélhetően a visszaélések elkerülése érdekében igen precízen, biológiai rendszertani pontossággal határozták meg az ársapkás tojások körét. Eszerint a friss tojás, héjában a Gallus domesticus fajhoz, vagyis a házi tyúkok körébe tartozó szárnyasokból származhat. Ezek a jószágok fajelméletileg a tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartoznak, gazdaságelméleti szempontból a baromfikhoz sorolják őket.

Nem minden krumpli, ami annak látszik

Friss kötésű ársapkát húztak az étkezési burgonyára is, kivéve az újburgonyára, de az Index olvasói az édesburgonya árszabályozásáról is érdeklődtek. Nos, számukra nincs jó hírünk, ugyanis az édesburgonya – vagyis a batáta – a Nébih tájékoztatása szerint csak nevében burgonya.

Azt írják, hogy az édesburgonya, mint növény, nem is hasonlít a burgonyára, hiszen a szulákfélék családjába tartozik, így a dísznövényként ismert hajnalka, vagy a gyomnövény apró szulák rokona.

A gumója is különbözik a burgonyáétól, a batáta gumója valójában gyökér, míg a burgonyáé módosult szár.

Igaz, a felhasználás módja valóban hasonlít a burgonyáéra, a batátát fogyaszthatjuk sütve, főve, pürének, vagy akár hasábburgonyaként. Azt is megjegyzik, hogy elerjedését gátolja a krumpliéhoz képest magas ára.

Az árstopok az év végéig lesznek érvényben, esetleges meghosszabbításukról a kormány decemberben dönthet.

(Borítókép: Ujvári Sándor/MTI)