Orbán Viktor Romániába küldte Lázár Jánost

2022.11.10. 17:01
Mind a román, mind a magyar nemzet közös hasznára komoly tartalékok vannak Magyarország és Románia között a gazdasági és infrastrukturális típusú együttműködésben, és az a tervünk, hogy ezeket a tartalékokat kiaknázzuk – jelentette ki Lázár János építési és beruházási miniszter Bukarestben, ahol kétoldalú tárgyalásokat folytatott a román kormány több tagjával.

Lázár János találkozott Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével és Románia miniszterelnök-helyettesével, továbbá Cseke Attila romániai fejlesztési miniszterrel, valamint Sorin Grindeanu román közlekedési miniszterrel és kormányfőhelyettessel.

A megbeszéléseket követően a miniszter elmondta, hogy látogatásának célja az volt, hogy felvegye a kapcsolatot a romániai szakmai partnerekkel Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából.

Az együttműködés keretében szeretnék összekötni az autópálya-hálózatokat. Közölte, hogy Magyarország folytatni fogja 2023-ban az M49-es autópálya építését a román–magyar határ irányába – emelte ki Lázár János, aki beszámolt arról, hogy az összes uniós alap 30 százalékát közlekedésfejlesztésre fordítja Bukarest, így komoly autópálya-fejlesztések lesznek Erdély irányába is, ami szerinte „biztató és megnyugtató”.

Lázár János kijelentette, hogy szükség van arra, hogy minél több határátkelő nyíljon a két ország között, hiszen meg kell teremteni a határ menti gazdasági együttműködés feltételeit még akkor is, ha Románia schengeni csatlakozása most napirenden van, amit Magyarország támogat.

Politika ide vagy oda, Románia és Magyarország egymásnak nagyon komoly kereskedelmi és gazdasági partnere. A magyar külkereskedelmi plusz majdnem hárommilliárd euró, ezért nekünk komoly érdekünk fűződik ahhoz, hogy a határ menti térségben a nagy európai átjárókon a közlekedés egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb legyen

– mondta Lázár János, aki méltatta az RMDSZ kormányzati szerepét, és úgy véli, hogy a szövetség komoly hídszerepet tölt be a két ország együttműködésében. A találkozókról Lázár János a Facebook-oldalán is beszámolt:

Erdélyi együttműködés

Lázár János a magyar–magyar együttműködés területén megemlítette: Erdélyben folyamatban vannak beruházások, amelyeket a magyar kormány finanszíroz. Elmondta, hogy 2010 óta 400 milliárd forintot küldött Erdélybe a magyar kormány a romániai magyarság támogatására.

A miniszter ismertette, hogy pénteken találkozik Sepsiszentgyörgyön Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével, Antal Árpád polgármesterrel és Kovászna megye vezetőivel, akikkel áttekintik a folyamatban levő beruházásokat Magyarország számára, hogy a román kormány tudtával hajtsák végre ezeket a programokat – számolt be erről az MTI.