A gyógyszertáraknak sem kegyelmez az infláció

DMOHA20110927014
2022.11.11. 05:59
Csak kevéssel többet hagytunk ott a patikákban szeptemberben az augusztusi forgalomhoz képest, de a vényköteles gyógyszerekre fordított összeg így is meghaladta az 51 milliárd forintot. Sokat költünk antibiotikumra és gombaellenes szerekre, de a fogamzásgátlók is az élen vannak – derült ki a Hiflylabs Zrt. gyógyszereladási körképéből. A Központi Statisztikai Hivatal 6 százalékra mérte októberben az előző év azonos időszakához képest a gyógyszerek inflációját Magyarországon.

Továbbra is magas a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma Magyarországon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által közzétett adatok szerint – mutatnak rá az Index rendelkezésére bocsátott körképben. A bruttó forgalom 51,39 milliárd forint volt, ami az előző hónaphoz képest csupán 0,2 százalékos növekedést jelent. A korábbi évekhez viszonyított erősen növekedő tendencia azonban folytatódott: 2021 szeptemberéhez képest 5 százalékkal bővült a forgalom.

Drágább gyógyszereket veszünk

A forgalmi adatok kismértékű növekedésével párhuzamosan a dobozeladások száma is hasonló mértékben kúszott fel: szeptemberben a vényköteles, támogatott gyógyszerekből több mint 16 millió darabot adtak el.

Ez a szám augusztushoz viszonyítva 1,5 százalékos növekedést jelent, előző év szeptemberéhez viszonyítva pedig 4,6 százalékos visszaesést. A Hifylabs elemzői ezt az infláció mellett vásárlói viselkedéssel is magyarázzák:

drágább, akár más típusú betegségekre árult gyógyszerek forgalma is megugorhatott.

Korábban jöttek a fertőzéses járványok

Míg korábban az ősz kezdetével emelkedtek általában a gyógyszereladások, addig ez idén már augusztusban megtörtént. Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője kiemelte: 

A szeptemberi forgalom alacsonyabb növekedéséhez az a jelenség is hozzájárulhatott, hogy a fertőzéses járványok ebben az évben már augusztusban felfutottak.

Az antibiotikumok és fertőzésellenes szerek eladásai nőttek meg leginkább: 28,5 százalékos növekedést mutattak augusztus hónapban júliushoz képest, szeptemberben 3,6 százalékos emelkedést észleltek, és így a 2,5 milliárd forintot karcolhatják.

Bár a korábbi csúcsértékek összhangban vannak az influenza-figyelőszolgálat által akkoriban megfigyelt fertőzöttségi adatokkal (az utóbbi hónapokról egyelőre nem érhetőek el igazolt, vizsgált fertőzésekről szóló adatok), de az augusztusi ugrást nagy valószínűséggel mégsem influenzajárvány okozta.

Szeptemberben a gyógyszercsoporton belül a súlyokban változás figyelhető meg: az előző hónaphoz képest a növekedést már nem a gombaellenes szerek, hanem az antibakteriális szerek adták. Ez egyébként egybevág a korábbi évek szeptemberében tapasztalt növekedésekkel:

az év ezen szakában általában az antibiotikumok forgalma emelkedik.

Főbb gyógyszercsoportokat tekintve a legmagasabb százalékos növekedést előző hónaphoz képest az húgyivarszervi rendszer és nemi hormonok kategóriája adta 16 százalékkal, ezen belül a hormonális fogamzásgátlók forgalma nőtt jelentősen, a forgalom tekintetében azonban a növekedésért felelős gonadotropinok és más ovulációstimulálók a legnagyobb súlyt képviselik. Ezenkívül kiemelték még a parazitaellenes készítmények, féregűzők és repellensek kategória 9,2 százalékos és a hormonkészítmények, nemi hormonok kategória 6,6 százalékos növekedését. 

Emelkedett az antidepresszánsok forgalma

Előző év szeptemberéhez képest nagymértékben, 10,4 százalékkal visszaestek a központi idegrendszer gyógyszerei, 5,6 százalékkal pedig a magisztrális szerek. Részesedés tekintetében nem történt változás augusztushoz képest.

Az antidepresszánsok forgalma 1,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, az előző évhez 4,6 százalékkal bővült. A január–szeptember időszakra éves szinten a növekedés 4,9 százalékos emelkedést mutat – közölték. 

(Borítókép:  Mohai Balázs/MTI)