Varga Mihály: Uniós átlag feletti gazdasági növekedést vár az Európai Bizottság

2022.11.11. 14:34
Az Európai Bizottság szerint 5,5 százalékos lehet a magyar gazdaság erősödése éves szinten. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a kormány a romló gazdasági környezetben is a válság elkerüléséért dolgozik.

Ismét javította a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését az Európai Bizottság, számításuk szerint 5,5 százalékos lehet az erősödés éves szinten – írta közösségi oldalán pénteken a pénzügyminiszter.

Varga Mihály megjegyezte, hogy az uniós átlag 3,3 százalék, vagyis belföldön jóval nagyobb mértékben emelkedhet a gazdasági teljesítmény. A bizottság nyáron még 5,2 százalékos növekedést valószínűsített Magyarországon.

A tárcavezető szerint a szankciók jövőre recesszióba taszíthatják az európai gazdaságokat, de a kormány a romló környezetben is a válság elkerüléséért dolgozik. Megvédi a munkahelyeket, biztosítja az ország energiaellátását, fenntartja a családtámogatásokat és a rezsicsökkentést, megőrzi a nyugdíjak értékét. A költségvetés a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően biztosítja az ehhez szükséges forrásokat – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A jövő év lesz a legnehezebb

Varga Mihály október 19-én azt mondta, ugyan Magyarország közel van a háborúhoz, a gazdaság középtávú kilátásai viszont nem annyira rosszak.

A pénzügyminiszter szerint helyes politikával el lehet kerülni a recessziót, de csak 2023–2024-ben térhet vissza Magyarország a növekedési pályára. Elmondása szerint a végső cél a gazdasági növekedés megőrzése. Ismertette: idén a kormány becslése szerint 4 százalék lehet a bővülés üteme. 

A tárcavezető szerint a legnehezebb várhatóan a jövő év lesz, ugyanakkor így is jó esély van rá, hogy a recessziót el lehessen kerülni. A kormány jövőre egy százalék körüli bővülésre számít, 2023–2024 környékén pedig visszatérhetünk a dinamikusabb növekedéshez.