Radikális javaslatok érkeztek a munka törvénykönyvének módosítására

2022.11.12. 07:37
A munka törvénykönyvének (Mt.) tervezett módosítása szerint megtagadhatják a munkáltatók a szabadság kiadását, valamint akár végkielégítés nélküli felmondásra kényszeríthetik a megváltozott munkaképességű dolgozókat. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint ez súlyosan sérti a munkavállalók jogait és tiltakoznak a tervezett változtatások bevezetése ellen.

Van néhány gondosan elrejtett csapda a munka törvénykönyvének legújabb tervezetében, mint például az a rendelkezés, amely felhatalmazza a munkáltatót, hogy bizonyos esetekben megtagadja a fizetett szabadság kiadását a munkavállaló által kért időpontban – számolt be a Piac és Profit.

Megtagadhatják a szabadságok kiadását

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felhívja rá a figyelmet, hogy a tervezett Mt. módosítással a kormány megfosztja a munkavállalókat az eddig 7 napban meghatározott szabadság önálló, szabad felhasználási jogától.

Ez a módosítás nemcsak a munkavállalói jogok korlátozását jelenti, hanem munkáltatói visszaélésre is lehetőséget ad

– jelentette ki a MASZSZ elnöke, Zlati Róbert. Éppen ezért a MASZSZ felszólítja a kormányt, ne a munkavállalók kárára módosítsa a törvényt, és főleg ne úgy, hogy azzal megfosztja a munkavállalókat a szabadsággal való önálló rendelkezés jogától.

Végkielégítés nélkül is felmondhatnak a dolgozóknak

Legalább ennyi kérdést von maga után a kormány azon javaslata is, amely lehetőséget ad a munkáltatónak arra, hogy ráutaló magatartással – kényszerhelyzettel – felmondásra bírja azokat a munkavállalókat, akik megváltozott egészségi állapotuk miatt nem tudják tovább ellátni a korábbi munkakörüket.

Ez nemcsak döbbenetesen felháborító, hanem embertelen eljárás is

– szögezi le az elnök.

A jelenlegi előírás és gyakorlat szerint ugyanis azoknak az embereknek, akik a koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudják tovább ellátni korábbi munkájukat, cégen belül könnyebb vagy egyszerűen csak más feladatot és munkakört ajánl fel a munkáltató. Amennyiben semmiképp sem tudnak megállapodni a felek, a munkáltató tisztes végkielégítéssel felmondhat dolgozóinak.

A kormány javaslata ezzel a szociális és jogi szempontból is indokolt megoldást fogja most megszüntetni. Ez egyrészt diszkriminatív jellegű, hiszen az egészségi állapotuk alapján tesz különbséget a munkavállalók egyes csoportjai között, másrészt nincs összhangban a munkáltató foglalkoztatási és bérfizetési kötelezettségével sem

– magyarázza Zlati Róbert.

A MASZSZ tiltakozik az embertelen és diszkriminatív eljárás bevezetése ellen. A szövetség elvárja, hogy a kormány vegye figyelembe a tervezett Mt. módosításra korábban küldött szakszervezeti észrevételeket, javaslatokat.