Sikeres a négynapos munkahét, boldogabbak az emberek

Index 4naposmunkahét világos háttér
2022.11.13. 14:18
Úgy tűnik, működik egy dániai város önkormányzatának kísérlete a négynapos munkahéttel. A dolgozók boldogabbak, és a produktivitás sem csökkent.

Elégedettek a dániai Esbjerg város önkormányzatának dolgozói a négynapos munkahéttel – írja a CPH Post nevű dániai portál.

Az önkormányzat 520 dolgozója két éve egyezett bele abba, hogy bár továbbra is heti 37 órát dolgoznak, ezt nem öt, hanem négy nap alatt teljesítik.

A munkaidő átstrukturálása pedig sikeresnek bizonyult. Kiderült, hogy a háromnapos hétvége boldogabbá teszik az embereket, javítja a munkakörnyezetet, emellett pedig a termelékenység sem csökkent.

Ennek köszönhetően a családom egy sokkal kiegyensúlyozottabb anyát és feleséget nyert, emellett magamra is jut elég időm. Fizikálisan és mentálisan is jobb állapotba kerültem az elmúlt két évben

– mondta Lea Christensen.

Az önkormányzat egy felmérést is végzett az elmúlt két év tapasztalatairól, a munkavállalók elégedettsége pedig 97 százalékos. A kísérlet 2024-ig tart, ekkor döntenek arról, hogy folytatják-e a négynapos munkahetet, vagy sem.

(Borítókép: Index)