Tovább tarthat ez a válság, mint hittük

2022-11-03T073354Z 1172367463 RC26EX951WZZ RTRMADP 3 MORGAN-STAN
2022.11.14. 17:01
A 2023-as politikai hatások átgyűrűznek 2024-re – vélik a Morgan Stanley befektetési bank elemzői friss jelentésükben. Sok jóra sehol nem számítanak.

A Morgan Stanley szerint Nagy-Britannia és az euróövezet gazdasága jövőre valószínűleg recesszióba kerül, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok a rugalmas munkaerőpiacnak köszönhetően szűkösen, de megúszhatja a gazdasági válságot.

Ezzel szemben Kínával kapcsolatosan úgy fogalmaznak, hogy a csaknem háromévnyi járvány miatti korlátozások után várhatóan az újrainduló saját gazdaság és más feltörekvő ázsiai piacok fellendülését okozza – írja a Reuters. A prognózisuk szerint a világgazdaság jövőre 2,2 százalékos növekedést produkál, amely alacsonyabb a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi, 2,7 százalékos növekedésénél.

Jövőre a Morgan Stanley a fejlett gazdaságoknál „recessziót vagy recesszióközeli” állapotot vár, míg a feltörekvő gazdaságoknál „szerény fellendülést”.

Szerintük az általános globális fellendülés valószínűleg elérhetetlen. 2023-ra a kínai gazdasággal kapcsolatban ötszázalékos növekedést jósolnak, ez felülmúlja a feltörekvő piacokra várt 3,7 százalékos átlagos növekedést. A tíz fejlett országban átlagosan mindössze 0,3 százalékos növekedést prognosztizáltak.

Két gyenge év következik

A központi bankok világszerte emelték a kamatlábakat idén, hogy megfékezzék a tomboló inflációt, és az Egyesült Államokban a Morgan Stanley előrejelzése szerint a FED (az amerikai központi bank szerepét betöltő szervezet) 2023-ban is magasan tartja a kamatokat. Jelentésük szerint „az amerikai gazdaság 2023-ban épphogy elkerüli a recessziót”, továbbá a „munkahelyek számának növekedése jelentősen lelassul, és a munkanélküliségi ráta tovább emelkedik”.

A 2023-as politikai hatások átgyűrűznek 2024-re

– derült ki a jelentésből, amelyben hozzátették: a végeredmény az Egyesült Államokban két nagyon gyenge év lesz, majd úgy folytatták, hogy globálisan az infláció csúcspontja a jelenlegi negyedévben várható. Szerintük az amerikai maginfláció 2,9 százalékra csökken 2023 végére, az infláció pedig 1,9 százalékra esik.

(Borítókép: Andrew Kelly / Reuters)