Betörte a K&H ajtaját a válság

B RKL20220813015
2022.11.14. 19:41
Az extraprofitadó miatt 2022-ben nettó eredményünk az egy évvel korábbi 4,8 milliárdról 1,8 milliárd forintra esett – mondta Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója az év első kilenc hónapjával kapcsolatban. A K&H Bank adózás utáni eredménye 48 százalékkal, 31 milliárd forintra csökkent 2022 első három negyedévében a tavalyi év azonos időszakában elért 59 milliárd forinthoz képest.

Sajtóközleményük szerint a csökkenést elsősorban az okozta, hogy a K&H Bank 55 milliárd forintnyi pluszköltséget számolt el a válság hatását enyhítendő, a háztartásokat és vállalkozásokat segítő intézkedések miatt.

Hasonlóképpen a K&H Biztosító nettó eredménye is 1,8 milliárd forintra csökkent 2022 első háromnegyed évében a tavalyi esztendő azonos időszakában elért 4,8 milliárd forinthoz képest. Továbbá a bank teljes hitelállománya 24 százalékkal, betétállománya pedig 14 százalékkal nőtt egy év alatt.

A teljes hitelállomány 2562 milliárd forintra nőtt. A 2022 első háromnegyed évében nyújtott új hitelek volumene elérte az 517 milliárd forintot.

A K&H a harmadik negyedévben mind a lakossági, mind a vállalati hitelezés terén javítani tudta piaci pozícióját. A betétállomány egy év alatt 14 százalékkal, 3710 milliárd forintra nőtt. Sajtóközleményükben kiemelték, hogy folytatódik a K&H digitális átalakulása: bemutatkozott az új személyes digitális asszisztens, Kate.

Hárommilliárd forint teher az extraprofitadó

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója az eredményeket úgy kommentálta, hogy „az első háromnegyed év bevételeinek hajtóereje elsősorban a hitel- és betétállomány, valamint a tranzakciós volumenek növekedése volt. Az eredményeinket viszont jelentősen terhelték a kormányintézkedések, melyek célja az, hogy a háztartásokat és a vállalkozásokat védjék a válság hatásától” – fogalmazott, majd hozzátette:

Ezek az intézkedések 55 milliárd forintnyi pluszköltséget jelentettek számunkra.

A K&H-nál 55 milliárd forintnyi pluszköltséget számoltak el, beleértve a bank és a biztosító által fizetendő 26 milliárd, valamint hárommilliárd extraprofitadót, a Sberbank Magyarország végelszámolása miatti 8,9 milliárd forint pluszbefizetést az Országos Betétbiztosítási Alapba, valamint azt a 17 milliárd forintot, amelyet a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatszintjének korlátozása és a mezőgazdasági moratórium jelentett.

Emellett a kamatstop kiterjesztése jelentősen tovább terheli az utolsó negyedév eredményét.

Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője kifejtette, hogy „a nagy kkv-kat is magában foglaló vállalati hitelportfoliónk egy év alatt 35 százalékkal bővült. A kkv-k által mutatott erős kereslet után a vállalati oldalon is aktív részvételt láttunk az államilag támogatott kedvezményes hitelprogramokban”, majd hozzátette: lakossági hitelállományuk egy év alatt tíz százalékkal növekedett.

Az extraprofitadó miatt 2022-ben nettó eredményünk az egy évvel korábbi 4,8 milliárdról 1,8 milliárd forintra esett. A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele egy év alatt 11 százalékkal, 44,7 milliárd forintra emelkedett. A legnagyobb növekedést a casco, a lakásbiztosítások és a kkv-biztosítások mutatták

– mondta Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója.

(Borítókép: Róka László / MTI)