Németország fizeti a lakosság decemberi földgáz- és távhődíját

2022.11.14. 16:42
A háztartások és a vállalkozások helyett az állam fizeti ki a földgáz és a távhő decemberi átalánydíját Németországban egy hétfőn elfogadott törvény szerint.

A szövetségi parlament (Bundestag) előző heti döntése után hétfőn a törvényhozás tartományi kormányokat képviselő kamarája, a Bundesrat is elfogadta a földgázfogyasztók és a távhővel fűtők sürgősségi támogatásáról szóló törvényt, amely azt szolgálja, hogy addig is mérsékelje az energia drágulása miatt a lakosságra és a vállalatokra nehezedő terheket, amíg sikerül elindítani az úgynevezett árfékprogramot.

Az egyszeri támogatás több mint húszmillió fogyasztónak jár, az ipari nagyfogyasztókon kívül mindenkinek, így a háztartások mellett a cégeknek és többek között a kórházaknak és az óvodáknak is.

Az energiaszolgáltatók az állami fejlesztési banktól (KfW) kapják meg a fogyasztóknak elengedett decemberi átalány összegét.

Februártól korlátozzák a földgáz, a távhő és az áram árát

Az egyszeri támogatás után a következő lépés az árfékprogram lesz, amely a kormány tervei szerint februárban indul, és 2024 tavaszáig tart. Ebben az időszakban a földgáz, a távhő és a villamos energia árát is korlátozzák, kilowattóránkénti 12, 9,5, illetve 40 centben. A kedvezményes ár az előző évi fogyasztás nyolcvan százalékáig jár.

Ez a támogatás is minden fogyasztóra kiterjed, kivéve a nagyjából 25 ezer ipari földgáznagyfogyasztót, akiknek külön támogatási programot indítanak, a tervek szerint januártól.

Németországban a földgázpiacon egyszerre okoz gondot a tavaly megindult drágulás, amely Oroszország Ukrajna elleni háborújával további lendületet vett, és a kínálat szűkössége, amely ugyancsak összefügg az Ukrajna elleni orosz támadással.

Az ellátási helyzet azért kritikus, mert csaknem teljesen kiesett az eddigi legnagyobb szállító, Oroszország, amely a háború februári kezdete óta fokozatosan visszafogta a Németországba irányuló exportot, annak ellenére hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.

A kormány számításai szerint decemberi átalánydíj-támogatás és az árfékprogram egyszerre kezeli a két gondot, enyhíti a fogyasztók terheit, és takarékosságra ösztönöz, mert a kedvezményes ár nem a teljes fogyasztásra vonatkozik.

A szövetségi kormány egy sor egyéb eszközzel is igyekszik segíteni a fogyasztóknak, így például  átmenetileg, 2024 tavaszáig a 19 százalékos áfakulcs alól a kedvezményes, hétszázalékos kulcs alá sorolták a földgázt. A különböző támogatások finanszírozására egy kétszázmilliárd eurós alapot állítanak fel, ez az úgynevezett pénzügyi védőernyő. A forrást hitelfelvétellel teremtik elő.