Jó hírünk van: sokkal olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

2022.11.14. 16:09
November 16-tól a benzin beszerzési ára bruttó 20, a gázolajé pedig bruttó 30 forinttal csökken literenként a hazai benzinkutakon.

Szerdán jelentősen csökken az üzemanyag piaci ára a hazai benzinkutakon. A benzin bruttó 20, míg a gázolaj bruttó 30 forinttal lesz olcsóbb literenként. A holtankoljak.hu által hétfőn közzétett adatok szerint így a 480 forintos hatósági árak mellett a piaci átlagárak az alábbiak szerint alakulnak november 16-tól:

  • 95-ös benzin: 677 forint/liter,
  • gázolaj: 742 forint/liter.

A független benzinkutasok Strasbourgból remélnek segítséget

A Független Benzinkutak Szövetsége azt tapasztalja, hogy az állam veszteséges működésre kényszerítette vállalkozásaikat. Az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is befogadta mintegy félszáz kis töltőállomás-üzemeltetőnek a hazai hatósági árak szerkezete miatt benyújtott keresetét.

A kis kutasok szerint a 480 forintos hatósági ár az oka a veszteséges működésnek, ezt viszont egy másik törvény tiltja. A helyzeten az sem segített sokat, hogy később a beszerzési árat is 480 forinton rögzítették, így az értékesítőnél nulla forint árrés marad. Az FSZB szerint a literenkénti húszforintos támogatás még a működőképesség fenntartására sem elegendő. Számításaik alapján a hatósági ár a nagy töltőállomás-hálózattal nem rendelkező hazai kis- és középvállalkozásoknak már legalább százmilliárdos veszteséget okozott.

Drágább a piaci áras üzemanyag Magyarországon, mint a szomszédos országokban

A piaci áras üzemanyagért jellemzően többet kell fizetni Magyarországon, mint a szomszédos országokban, a hatósági áras viszont a legolcsóbb opció a térségben. A piaci áras dízelt tekintve Ausztria és Horvátország még esetenként felülmúlja Magyarországot, de jellemzően Magyarországon lehet a legdrágábban tankolni a gázolajból (a legolcsóbb választás múlt héten Ukrajna volt az 598 forintnak megfelelő literenkénti átlagárral). A benzin tekintetében Magyarország stabilan, immár négy hónapja a harmadik legdrágább ország a nyolc közül Ausztria és Szlovákia után.

Jobban megéri Horvátországban tankolni

Korábbi cikkeinkben arról is olvashatnak, hogy Horvátországban október végén felfüggesztették a benzinárstopot, azonban még így is megéri átjárni Magyarországról a szomszédba tankolni azoknak, akik idehaza nem hatósági áron tankolnak.

Egy benzines autókkal közlekedő vállalkozó – akinek Harkányban és Siklóson is vannak üzletei – azt nyilatkozta, hogy megéri átutazni a szomszédos országba üzemanyagért, mert rengeteget tud így takarékoskodni. A telephelyétől mindössze kilenc kilométerre van az első horvátországi benzinkút, ráadásul az ott kapott számlát ugyanúgy elszámolhatja magyar vállalkozásában.