Gyászjelentést tett közzé a Független Benzinkutak Szövetsége

ZFC1862
2022.11.15. 13:26
Rekordmagasságú infláció, bezárt benzinkutak, több ezer magyar családi vállalkozás nyomorba döntése, egyre erősödő visszaéléshullám, trükközés – többek között ezekkel szembesültek a kis benzinkutak a Független Benzinkutak Szövetségének jelentése szerint, amelyben az üzemanyagár-sapka bevezetése óta kialakult helyzetüket értékelték.

„Keserű évfordulós gyászjelentést” készített a benzinkutak helyzetéről a Független Benzinkutak Szövetsége (FSZB). Közleményükben azt írják, az üzemanyagár-sapka „születésnapja” alkalmából kiértékelték az elmúlt egy évben történt változásokat.

A szövetség emlékeztetett, a kormány eredetileg azt ígérte, hogy három hónapig fog tartani az üzemanyagárstop, és emellett megfékezik az inflációt, ezzel ellentétben azonban rekordmagas inflációt, ellátási bizonytalanságot, korlátozásokat sikerült elérni.

Majd úgy folytatják, a kormány döntései benzinkutak bezárásához vezettek, több ezer magyar családi vállalkozást döntött nyomorba, az alkalmazottak frusztráltak, a vevők pedig dühösek. Hozzáteszik, hogy mindezek mellett egyre erősödik a visszaéléshullám, egyre több a trükközés, a csalás, és egyre jobban elszabadul a bűnözés.

Háború vagy gazdaságpolitika?

„Az infláció gyorsul, a nagykereskedelem és az import halott, a Mol egyeduralmi helyzetben van, miközben az ellátás alig cseppen. A propaganda szerint ennek a háború és a brüsszeli szankciók az oka, de hol voltak ezek még egy éve?” – fogalmaznak a közleményben. 

Az FSZB összehasonlította az üzemanyagár-sapka bevezetésekor és az egy évvel későbbi dollár-forint árfolyamot, illetve a Brent olaj hordónkénti és a gázolaj átlagos kiskereskedelmi eladási árát. E szerint az elmúlt egy év alatt az amerikai dollár árfolyama 23 százalékos változást mutat, míg a Brent olaj ára 13 százalékkal, a gázolaj átlagos kiskereskedelmi eladási ára pedig 56 százalékkal nőtt.

A szövetség szerint a hibás gazdaságpolitika gyenge forintot, míg a gyenge forint inflációt eredményez.

független benzinkutak szövetsége
Fotó: Független Benzinkutak Szövetsége

A kormány először 2021. november 15-től rögzítette eleinte három hónapra a benzinárakat, az akkori állás szerint február 15-ig, azóta már négy alkalommal változtatta meg az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját. Legutóbb szeptemberben rendelkezett erről a kormány, az üzemanyagárstop hatálya december 31-ig érvényes.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)