Sorsdöntő év jön, át kell állniuk a magyar cégeknek

GettyImages-684080564
2022.11.15. 13:31
Az egyiptomi klímacsúccsal egy időben átfogó ESG-kutatás készül a hazai nagyvállalatok, illetve kkv-k körében. A kutatással arra keresik a választ, hogy hol tartanak a magyar cégek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) keretrendszer szerinti működés bevezetésében, és mennyire felkészültek a pénzügyi jelentések mellett a nem pénzügyi tevékenységükről szóló beszámoló elkészítésére.

A kutatás időzítése egybeesik a COP27 ENSZ-klímakonferenciával, amelynek fókuszában a fenntarthatósági tervek és vállalások végrehajtása áll. Ebbe az irányba lépett az Európai Parlament is, amely új vállalati jelentési kötelezettségeket fogadott el. Az Effekteam Egyesület és a Comlab – ESG Core cégcsoport összefogott, hogy online kérdőíves módszerrel járjanak utána, hol is tart ma az ESG Magyarországon.

A vállalatok fenntartható működése 2019-ben került igazán célkeresztbe, amikor először a legnagyobb amerikai vállalatok vezetőit tömörítő Business Roundtable, majd a Világgazdasági Fórum fogalmazta újra az üzlet célját.

Immár nemcsak a részvényesi értékteremtés, hanem más fontos érintettek, így a munkatársak, a beszállítók, a fogyasztók, a közösségek és a környezet érdekeinek a kiszolgálása is.

Hogyan mérhető az ESG?

Ennek a megközelítésnek a mérhető módszertanát foglalja össze az ESG keretrendszer, amely átfogó képet ad a vállalatok környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási tevékenységéről. A vállalati fenntarthatóságot definiáló európai uniós Taxonómia éppen a napokban bővült az Európai Parlament által elfogadott új vállalati fenntarthatósági jelentési szabályokkal (CSRD), amelyek 2024-től az 500 főnél többet foglalkoztató vállalatoknak, 2025-től a 250 főnél nagyobb cégeknek, 2026-tól pedig a tőzsdei kkv-társaságoknak tennék kötelezővé fenntarthatósági hatásuk és tevékenységük jelentését.

A jövő év sorsdöntő lehet a hazai vállalatok fenntarthatósági átállásában, hiszen egyre közelebb kerül az a pillanat, amikor ez már nemcsak reputációs kérdés, hanem pénzpiaci elvárás és jogszabályi követelmény lesz

– mondta dr. Molnár Klára, az Effekteam Egyesület igazgatója és szakmai vezetője. Hozzátette: a felmérésből megtudhatjuk majd, hogy felismerik-e a hazai vállalatok ennek jelentőségét, és felkészültek-e az ESG-alapú működésre.

Képet szeretnének adni arról, hol tart az ESG bevezetése a vállalatoknál. Dr. Schillinger Attila, az ESG Core Kft. alapítója és a ComLab Kft. vezető tanácsadója arról beszélt, hogy

a stratégiai, szervezeti, kulturális és technológiai integráció folyamatban van-e, illetve milyen hangsúlyos ügyek és témák vannak a középpontban. Rákérdezünk arra is, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe a vállalatok az ESG területén.

A több száz hazai vállalat részvételével zajló felmérésre november végéig várják a válaszokat. Az eredményekről tájékoztatni fogják a résztvevőket és a hazai üzleti szférát.

(Borítókép: Kevin Frayer / Getty Images)