A Mol döntését követően van, ahol már csak egy litert lehet tankolni

GettyImages-72907293
2022.11.19. 12:31
Hatalmas veszteségeket okoz az árstopos üzemanyag a kutak üzemeltetőinek, így a kisebb kutakon úgy döntöttek, hogy egyszerre csupán néhány liter üzemanyagot lehet majd tankolni.

A kis benzinkutak tulajdonosai a héten bejelentett intézkedés következtében nem kapnak üzemanyagot a Moltól, ezért egyre nagyobb bajban vannak. Így komoly veszélybe kerülhet a kisebb települések üzemanyag-ellátása. Az ATV szerint van olyan töltőállomás, ahol csak egy litert lehetett tankolni.

Sokan attól tartanak, hogy vidéken ellátási gondok alakulhatnak ki.

Hatalmas veszteségeket okoz az árstopos üzemanyag a kutak üzemeltetőinek, így a kisebb kutakon úgy döntöttek, hogy egyszerre csupán néhány liter üzemanyagot lehet majd tankolni – bezárni nem tudnak, mert akkor elvesztik az engedélyüket. Számtalanszor felhívták arra a figyelmet, hogy szerintük itt lenne az ideje a hatósági áras üzemanyag megszüntetésének.

PÉNTEKTŐL EGY BALASSAGYARMATI TÖLTŐÁLLOMÁSON CSAK EGY LITERT LEHET TANKOLNI.

A tulajdonos szerint nem korrekt, hogy a vállalkozókkal fizettetik meg az olcsó üzemanyag árát. A kút üzemeltetője úgy számol, hogy az ársapka neki havonta ötmilliójába kerül.

Már nyílt levelet is írtak

Ahogy arról az Index is beszámolt, a kisebb töltőállomásokat tömörítő szervezet vezetői végső elkeseredésükben nyílt levelet írtak Orbán Viktornak és Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának.

A két levelet a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) szerkesztőségünkhöz is eljuttatta. A miniszterelnököt arra kérték, hogy függessze fel a rendelkezést, Hernádi Zsoltot pedig felszólították, hogy azonnal bírálja felül azt a teljes mértékben elfogadhatatlan intézkedést, miszerint a Mol a jövő héten nem tud biztosítani számukra sem dízelt, sem pedig benzint.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az Indexnek pedig úgy nyilatkozott, hogy „Magyarországon összedőlt az üzemanyag-ellátás”, szerinte folyamatos üzemanyaghiány alakult ki.

Továbbá a szövetség számításai szerint kőolajból 30 napra elegendő tartalék van, míg gázolajból és benzinből 34 napra.

„Jogszabályban rögzített mennyiségben nem állnak rendelkezésre a tartalékok” – mondta lapunknak Egri Gábor.

(Borítókép:  Andreas Rentz / Getty Images)