Gyurcsány Ferenc: Hazád akkor is van, ha nem akarod észrevenni

PAP 3372
2022.11.20. 11:50
A politika mindegyikünk dolga. Valójában csak látszólagos a döntésed, hogy részt veszel-e vagy sem a közéletben, mert ha nem veszel részt, az is cselekvés. Textilgyárban nem kötelező dolgozni. Hazád akkor is van, ha nem akarod észrevenni – fogalmazott a messziről indított posztjában Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

„Az egykori Pápai Textilgyár gyűrűsfonójában az asszonyok – férfi nem nagyon dolgozott a gépek mellett – egy pillanat alatt kötötték újra a szálat, majd ha az orsó kész lett, szedték le és rakták fel az üreseket” – kezdte Facebook-posztját Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

A Pápa melletti Vaszar település egykori(?) termelőszövetkezete ribizli- és málnaföldjein nyaranta gyerekeket alkalmazott. Reggel a református templom előtt összeszedtek bennünket, este meg vissza. A ribizli kilójáért 2,50-et adtak, a málnáért 3,00-at. Nem értettem, hogy míg én tíz kilót szedtem egy nap, a helyi asszonyok hogyan tudtak legalább negyvenet. De valóban ez volt a helyzet. Augusztus végére így vagy úgy, megvolt az iskolakezdéshez szükséges pénz

– vezette fel a volt miniszterelnök politikai posztját.

A gyermekkori visszaemlékezéseit követően rátér a politikára, úgy fogalmaz, hogy a politika mindegyikünk dolga és „valójában csak látszólagos a döntésed, hogy részt veszel-e vagy sem a közéletben, mert ha nem veszel részt, az is cselekvés. Textilgyárban nem kötelező dolgozni. Hazád akkor is van, ha nem akarod észrevenni” – fogalmazott Gyurcsány.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a közügyekről való gondolkodás, közös tervek szövögetése, a szervezkedés, a haza szolgálata csak látszólag választható kötelesség.

Szerinte éppen ezért a politika nem olyan, mint a gyári munkások tanult szakmája. Nem hasonlít a földeken dolgozók tehetségére. Közös, másokra nem ruházható tudásunk és sorsunk.

Bolyongó kormány

Gyurcsány Ferenc szerint „a politika csinálásának legfontosabb része ugyanakkor lehet, hogy mégse tanulható. Mert bonyolult elegye ismeretnek, tapasztalatnak, erkölcsnek, mert több benne a közös bölcsesség, mint az egyéni tehetség”. 

Az akaratnál fontosabb a cselekvés, az olvasásnál az értés, az értésnél a látás

– fogalmazott a volt miniszterelnök, aki posztját úgy zárta, hogy a mai kormány bolyongásának, tévelygésének oka, hogy mostanra már nem lát. Csak tapogatózik. Szerinte mások is vannak így, egyúttal szerinte újra kiderült, hogy a látáshoz nem napfény kell.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc. Fotó: Papajcsik Péter / Index)