Lesben állnak a fogyasztóvédők, nem éri meg trükközni az árakkal

K EPA20211126216
2022.11.23. 17:44
Kiemelt ellenőrzéseket végeznek az adventi időszakban, melyek kiterjednek a hagyományos üzletek, piacok, kitelepülések és az online boltok vizsgálatára, de nagy figyelmet fordítanak a most aktuális Black Friday napokra is – közölte a szervezet egy szerdai Facebook videóban.

Egy Facebook videóban tette közzé az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányítása alá tartozó fogyasztóvédelmi hatóság, hogy milyen intézkedésekkel védik meg a vásárlókat az ünnepi időszak alatt is.

Az akciók során két fő tárgykörre figyelnek a hatóság munkatársai:

  • Az első, hogy a korábbi ár fel van-e tüntetve és ha igen, akkor a régebbi ár megfelel-e a valóságnak, vagyis az adott kereskedőnél valóban az volt a legalacsonyabb alkalmazott ár a leárazás bejelentését megelőző 30 napban.
  • A másik ellenőrzési tárgykörben pedig kiemelt figyelmet fordítanak a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok vizsgálatára, mint például a túl hosszú akciós időszak, vagy ha az akciós termék már a leárazás elején készlethiányos.

Ide tartozik a fogyasztó által ténylegesen fizetendő eladási ár feltüntetésére vonatkozó félrevezető információ is.

A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság az online és az offline térben is ellenőrzi és ha jogsértésre derül fény, fellépnek a kereskedővel szemben.

„A kormányzat részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyar emberek karácsonyi készülődése békésen és csalódásoktól mentesen teljen! – üzeni a fogyasztóknak a szervezet.

(Borítókép: Black Friday Berlinben 2021. novemberben. Fotó: Filip Singer / MTI)