Nagyot ugrott a forint, hogy aztán a mélybe hulljon

2022.11.23. 15:44
Pozitív hangulatban kezdte a szerda reggelt a forint, majd hosszabb várakozás után kora délután hirtelen nagyot esett, hogy aztán egy órán belül újra erősödni kezdjen.

+A nemzetközi hangulat jónak tűnt szerda reggel, ugyanis a forint erősödéssel kezdte, és az euró is lendületet vett a dollárral szemben. A reggeli órákban nem mutattak nagy kilengést az árfolyamok – 405–406 között járt a magyar fizetőeszköz, ami jelentős erősödés volt az előző nap mozgásaihoz képest –, eseménytelen volt a forintpiac. 

Nagyon megütötték a forintot

A hosszan tartó mozdulatlanság után a forint árfolyama kora délután hirtelen nagyot esett: az euró 406-ról 412-ig emelkedett, a dollár pedig 393-ról 400-ig. Ugyan erősen megütötték a forintot, de egy órán belül 408-ra esett erősödött az euróval szemben, noha ez még igencsak elmarad a nap eleji számoktól.

Forrás: Google Finance
Forrás: Google Finance

A váratlan kilengés mögött az állhat, hogy az Európai Bizottság (a korábbi, biztatóbb kimenetekről szóló hírekkel ellentétben) 7,5 milliárd euró uniós támogatás befagyasztására tesz javaslatot az Európai Tanácsnak a magyar EU-források körüli vitában. Következményként a források körüli vita megoldásába vetett hit is meggyengülhetett, ezzel párhuzamosan pedig a forintárfolyam is a mélybe hullott.