Nincs ok az örömre, úgy néz ki, tartós károkat okozott a háború a gazdaságban

DSC5293
2022.11.23. 15:56
A Hold Alapkezelő szerdai sajtóeseménye kifejezetten kíméletlen mondattal kezdődött: „volt négy évtized, amely folyamatos globalizációt eredményezett, ez azonban most meg fog változni, egyetlen év alatt mindenki elvesztette megtakarításának 20-25 százalékát reál értelemben”. Az alapkezelő elemzői szerint a magyar gazdaság egy klasszikus túlhevülés esetét mutatja, ahol a belső kereslet elszállt, amire sem a költségvetési, sem a monetáris politika nem reagált időben.

A sajtóeseményt Bilibók Botond, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója kezdte, ahol ismertette a társaság újításait. Ennek értelmében törekedni fognak arra, hogy az online vagyonkezelés ne csak a gazdagoknak álljon rendelkezésre, hanem mindenkinek. Vezérelvük, hogy közérthetően kommunikálnak az ügyfeleikkel, de továbbra is nagyon sok nagyon sok megtakarítás van betétekben itthon, ezeken pedig óriásit buknak a befektetők.

Teljesen megváltozott a makrogazdaság

A szakmai prognózisukat és érékelésüket Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatója ismertette, aki rögtön az elején azt hangoztatta, hogy szerint annyi minden történt az elmúlt egy-két évben, mint máskor 10 év alatt összesen. Szerinte az elmúlt évtizedeket a globalizáció jellemezte, ami nagyon jó környezet volt a befektetéseknek, de ez most szinte egy csapásra megváltozott. Mostanra a makrogazdaságban az infláció lett a probléma és Móricz Dániel szerint erre tartósan fel kell készülni – velünk fog maradni ez a környezet ebben az évtizedben biztosan.

A Hold Alapkezelő befektetési igazgatója a régiók rövid távú kilátásait az alábbiak szerint ismertette:

  • Kínában szerinte most már tényleg elkerülhetetlen a gazdasági növekedés lassulása.
  • Amerikát viszont úgy látja, hogy jelenleg a legkisebb gazdasági probléma itt van, ugyanakkor itt inkább az a gond, hogy szenzitív a gazdaság és érzékenyen reagál, ha a tőkepiacon történik valami.

Móricz Dániel szerint mindenhol lassulni fog a gazdasági növekedés, az inflációs hatások miatt pedig a jegybankok folyamatosan szigorítanak.

– szerinte rövid távon a kötvények izgalmasabbak lesznek, mint a részvények. Hosszú távon a Hold Alapkezelő egyértelműen azt prognosztizálja, hogy a pénzromlás kora jött el. Tehát az inflációról fognak szólni a gazdaságok. És nem fogunk visszatérni a 0–1 százalékos inflációs környezetbe, szerinte a 70-es évekre fog hasonlítani az előttünk álló időszak.

A magyar gazdaság kilátásai

A Hold Alapkezelő elemzése szerint a magyar gazdaság a klasszikus túlhevülés esete. A belső kereslet elszállt, amire sem a költségvetési, sem a monetáris politika nem reagált időben. „Ilyenkor mindig van egy szelep, általában a deviza, ami jelzi, hogy baj van” – fogalmazott Móricz Dániel, aki szerint ezért a forint jelentősen gyengült.

Ahogy globálisan úgy Magyarországon is el kell felejteni az alacsony inflációt

– mondta Móricz Dániel, aki hozzátette: a kamat szintek Magyarországon is 5-10 százalékos szint között lesznek. Ugyanakkor szerinte Magyarországon nincs akkora baj mint, 2008-ban volt, mert sikerült mára érdemben lecsökkenteni a külső adósságot.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)