Magyar szakemberek gondoskodnak az új BMW-gyár energiaellátásáról

DEBRE20221010015
2022.11.24. 10:11
Befejezte a Debrecenben épülő BMW-gyár villamosenergia-ellátásához szükséges alapinfrastruktúra-fejlesztés kivitelezési munkálatait a Forest-Vill Kft., amely transzformátorállomások és villamosenergia-hálózatok építésére specializálódott.

Nyolc hónap alatt készült el hazánk egyik legnagyobb ipari beruházásának, a BMW Debrecen határában épülő gyárának villamosenergia-ellátását biztosító infrastruktúra fejlesztése a Forest-Vill Kft. kivitelezésében.

A budaörsi székhelyű energetikai kivitelező szakcég az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. által indított közbeszerzési eljárást 2022 januárjában nyerte el, melynek keretében többek között az épülő debreceni autógyár működéséhez szükséges alap-infrastruktúra bővítésének kivitelezésére kapott megbízást. A munkálatok februári megkezdése után a kivitelezést októberben fejezték be. November közepén a tereprendezési munkálatok és a füvesítés is elkészült, valamint a cég szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint megkezdődtek az üzembe helyezési munkálatok.

A Forest-Vill Kft. mintegy 800 millió forint értékű megbízás részeként elvégezte a prémium német autómárka majdani gyárának áramhálózatba integrálásához szükséges nagyfeszültségű berendezések telepítését. Emellett a vállalat gondoskodott a kapcsolódó távvezetéki mezők és két transzformátormező komplett kiépítéséről, kapcsoló és vezénylő épület installációjáról és a telemechanika bővítéséről, közműcsatlakozások és olajleválasztó rendszer kiépítéséről, teljes körű építészeti és villamos technológia kivitelezéséről. 

A szerelés után és üzembe helyezés előtt a Forest-Vill saját próbákat, méréseket végzett el a berendezéseken. Jelenleg az OPUS TITÁSZ által szervezett és irányított üzembe helyezés zajlik, melyben a cég szereléshez asszisztál.

A debreceni BMW-gyár alapkőletételére június elején került sor, a közel négyszázmilliárd forintos beruházással a tervek szerint több mint ezer új munkahely jön létre. Továbbá évi 150 ezer járművet fognak előállítani Debrecenben.

Szintén a tervek között szerepel, hogy 2025-ben a debreceni BMW-gyárban elindul egy vadonatúj, tisztán elektromos modell gyártása, amely egyelőre nem szerepel a német autómárka kínálatában.

(Borítókép: Az épülő BMW-gyár Debrecenben 2022. október 10-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)  • Tippek
  • Hírek