A lengyelek szerint „egy vicc” a gázárplafonról szóló uniós előterjesztés

GettyImages-1236639295
2022.11.24. 14:18
Számos tagállam fogalmazott meg aggályokat a gázpiaci korrekciós mechanizmussal kapcsolatban. Az Európai Bizottság január elsejétől maximalizálná a holland gáztőzsdén kötött szerződések árát. Az árplafont a 27 uniós tagország közül 15 támogatja, míg mások azzal érvelnek, hogy a felső gázárhatár kockázatnak tenné ki a biztonságos gázellátást, és visszafogná a gázfogyasztás csökkentését.

Több uniós tagállam is kifejezte aggályait az Európai Bizottság által javasolt gázpiaci korrekciós mechanizmussal kapcsolatban, a testület készen áll, hogy megkönnyítse a megállapodást – jelentette ki Kadri Simson uniós energiaügyi biztos csütörtökön.

Az Európai Bizottság kedden ismertette javaslatát a gázárak túlzott emelkedésének kivédésére, 2023. január 1-jétől egy évre maximálnák az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén kötött szerződések árát. E szerint amennyiben a holland TTF gáztőzsdén a legközelebbi lejáratú (front-month) határidős gázkontraktus elszámolási ára két héten keresztül meghaladja a 275 eurót megawattóránként, és a TTF-árak két héten keresztül, tíz egymást követő kereskedési napon 58 euróval magasabbak a cseppfolyósított gáz (LNG) referenciaáránál, a limitnél magasabb áron nem lehetne tranzakciót lebonyolítani a TTF-ben.

Az ellátásbiztonsági problémák elkerülése érdekében az árplafon csak egy, a TTF legközelebbi határidős jegyzésére korlátozódik, hogy a piaci szereplők továbbra is képesek legyenek kielégíteni a keresleti igényeket, és földgázt beszerezni az azonnali piacon és a tőzsdén kívül.

Kadri Simson az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek csütörtöki rendkívüli egyeztetésére érkezve úgy nyilatkozott, hogy az eszközre szükségük lehet a tagállamoknak, hogy elkerülhetők legyenek a gázár rendkívüli kiugrásai. A bizottsági javaslatot úgy tervezték meg, hogy csak abban az esetben avatkozzon be a gázárpiaci folyamatokba, amikor feltétlenül szükséges.

Hangsúlyozta: a javaslat kidolgozása az uniós tagállamok vezetőinek megbízásán alapult, a legutóbbi EU-csúcs következtetéseit figyelembe véve, és a tagállamoknak „jogukban áll módosítani a különböző paramétereket”, ha úgy kívánják.

A biztos elmondta: tudatában van annak, hogy a tagállamok nézetei eltérők az eszközzel kapcsolatban, de reményét fejezte ki, hogy a csütörtöki tanácskozáson a szintén napirenden lévő új javaslatokkal kapcsolatban – közös gázbeszerzés előmozdítása, a megújuló energia szélesebb körű alkalmazásának felgyorsítása – politikai megállapodás születik.

Az energiaügyi tanács csütörtöki tanácskozására érkezve több tagállam minisztere elégedetlenségét fejezte ki a bizottság javaslatával kapcsolatban.

Anna Moskwa lengyel éghajlat- és környezetvédelmi miniszter véleménye szerint

a gázárplafonról szóló előterjesztés jelenlegi formájában egy viccel ér fel. Egy ilyen intézkedés kulcsfontosságú lenne, de a javaslatot a bizottság az utolsó pillanatban mutatta be, és eltér attól, amit korábban javasoltak, mert a gázárplafon magasabb lenne a jelenlegi piaci áraknál. Kétlem, hogy egyetlen tagállam is támogatná ezt a javaslatot

– nyilatkozta.

Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter szerint a bizottsági előterjesztés nem megfelelő, mert nem mutatja meg világosan, milyen hatást gyakorolna a gázárakra.

A máltai energiaügyi miniszter, Miriam Dalli szerint a javaslatban előírt feltételek lehetetlenné tennék a mechanizmus aktiválását. A bizottság előterjesztése határozottan nem fedi le azt, amit a gázárplafon bevezetését szorgalmazó tagállamok korábban igényeltek.

A 27 uniós tagország közül 15 tagállam szorgalmazza az uniós gázárplafon bevezetését, míg mások azzal érvelnek, hogy a felső gázárhatár kockázatnak tenné ki a biztonságos gázellátást, visszafogná a gázfogyasztás csökkentését.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images)