Hamarosan teljes kapacitással üzemelhet a százhalombattai finomító

DSZZS20220524011 (1)
2022.11.25. 08:17
Zavartalanul folyik a Mol viszonteladói kiszolgálása Magyarországon, azokkal a szerződött partnereikkel, akiknél mennyiségi lekötéseik voltak vagy ellátási kötelezettségük van. Ugyanakkor a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója szerint oda kell figyelniük a készletgazdálkodásra, mivel a százhalombattai finomító még mindig nem működik százszázalékos kapacitással. Ha a tesztek sikeresek, jövő héttől indulhat újra a létesítmény – tudatta Bacsa György.

Bár nincs Magyarországon üzemanyag-ellátási probléma, a Molnak egyszerre kell végrehajtania egy készlet- és egy logisztikai optimalizálást. A kétezer töltőállomásból körülbelül 1750-et a Mol lát el, ehhez pedig 144 tankautót használnak országszerte – tudatta Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az igazgató ezzel kapcsolatban kiemelte: a viszonteladói kiszolgálást zavartalanul folytatják a szerződött partnereikkel, és akiknél mennyiségi lekötéseik voltak vagy ellátási kötelezettségük van, ellátják. Azoknál viszont ideiglenes korlátozásokat kellett bevezetniük, akikkel olyan keretszerződéseket kötöttek, amelyben eleve kijelentették: lesznek olyan időszakok, amikor nem tudnak szállítani.

Ez 192 partnert érint, számításaink szerint nekik körülbelül 220-240 kútjuk van 

– ismertette a helyzetet Bacsa György az Infostarttal

Lokális szinten sem lehetnek problémák

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a Mol szerint a médiainformációkkal ellentétben lokális szinten sem lehetnek ellátási problémák, ugyanis a legtöbb helyen 5 kilométeren belül van más partnerük, és 10 kilométeren belül található Mol-kút is.

A fuvarozók 100 literes limitjéről pedig úgy nyilatkoztak, hátterében a kutakon megnövekedett tankolás áll, mivel sokan akkor is a töltőállomásokon veszik fel az üzemanyagot, ha van telephelyi szállítási szerződésük. 

Őket próbálják üzletpolitikai vagy kereskedelempolitikai eszközökkel visszaterelni a saját telephelyi szállításra, hiszen az a Mol számára logisztikailag sokkal jobban kezelhető, mint ha a kutakra nagy igényű – nagy tartállyal rendelkező – erőgépek, teherautók állnak be folyamatosan 

– mondta Bacsa György a hírportálnak.

Hamarosan teljes kapacitással üzemel

Novemberben 60 százalékos volt a százhalombattai finomító kapacitása, ugyanis még végzik a karbantartási munkálatokat. Emiatt is fontos, hogy odafigyeljenek a készletgazdálkodásra – húzta alá a vezérigazgató. Addig, amíg nem tud a finomító száz százalékon működni, az egyenlőtlenségeket importból, és a meglévő készletek kezelésével elégítik ki. 

Ugyanakkor a munkálatokból csak néhány nap van hátra, az elvégzett munkák letesztelését követően pedig kiderül, mikor tud ismét gőzerővel működni a finomító. Ha a teszt sikeres, akkor a százhalombattai létesítmény jövő héten újraindul, és egy-két nap alatt elérheti a teljes kapacitást – árulta el Bacsa György. 

(Borítókép: Krakkolóüzem a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)