Lépett a NAV, segít a katásoknak

BP-2831
2022.11.25. 07:32
A NAV hosszabb távú célja – az új bevallási módszer tapasztalataira építve –, hogy az egyszerűsített bevallási kötelezettség teljesítésébe további adózói csoportokat vonjon be, ezáltal a nem űrlapalapú bevallási módszert szélesebb körben tegye elérhetővé, alkalmazhatóvá – írta az adóhivatal annak kapcsán, hogy egy új szoftverrel igyekeznek a katások segítségére lenni.

Ahogy arról az Index is többször beszámolt, szeptember elsejétől több ezer vállalkozó egyik pillanatra katásból általányadós vállalkozó lett, és egy teljesen új adórendszerrel kell megismerkedniük. Egy biztos: a számlát ugyanúgy kell kiállítani, mint korábban.

Nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban egyre több hirdetés szól arról, hogy pár ezer forintért szoftveres megoldásokat kínálnak. Most maga a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) is előállt egy olyan megoldással, amely feleslegessé teszi, hogy a vállalkozóknak minden hónapban könyvelő szolgáltatásait kelljen igénybe venniük.

Ráadásul a NAV-szoftver használata, akárcsak a korábban bevezetett online számlázó programjuk, ingyenes

– 2022. október 5-től elérhető webalkalmazás. A szoftver további előnye, hogy bár az átalányadósoknak az átalányban megállapított adóköteles jövedelmük után negyedévente adóelőleget kell fizetniük, amit az adóévet követő május 20-áig kell bevallaniuk a személyijövedelemadó-bevallásban, azoknak a felhasználóknak, akik hónapról hónapra a webalkalmazást választják adókötelezettségük teljesítésére, a negyedéves szja-előleg számításában is segít az alkalmazás – derítette ki a novekedés.hu.

Állítólag egyszerű

A fejlesztők célja az volt, hogy egy laikus felhasználó is elboldoguljon. Az adózó a személyi jövedelemadó-előleg megállapításakor szja-adóalapkedvezményt érvényesít, akkor a négy- vagy többgyermekes anyák kedvezménye, a személyi kedvezmény, a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, illetve az első házas kedvezmény számításához is segítséget kap a felületen, ha az rá vonatkozik.

Az alkalmazásban a havi bevallás és az szja-előleg fizetését megalapozó adatok összesítése és a havi bevallás generálása is megtörténik.

Összegezve, ha az egyéni vállalkozó a webalkalmazást választja havi adó- és járulékbevallásának teljesítésére, akkor a NAV az adózóra vonatkozóan rendelkezésére álló adatai, továbbá az adózónak a felületen feltett kérdésekre adott válaszai alapján összeállítja a havi adó- és járulékbevallás-tervezetét.

A NAV hosszabb távú célja – az új bevallási módszer tapasztalataira építve –, hogy az egyszerűsített bevallási kötelezettség teljesítésébe további adózói csoportokat vonjon be, ezáltal a nem űrlapalapú bevallási módszert szélesebb körben tegye elérhetővé, alkalmazhatóvá

– fogalmazott az adóhivatal a megkeresésekre.

(Borítókép: Bodnár Patrícia/Index)