Rengeteg tűzifát vett a lakosság, van, aki évekre előre vásárol

GettyImages-1244768723
2022.11.25. 06:16
Rengetegen vásárolnak tüzelőanyagot a tűzifaprogram keretén belül. Az Agrárminisztérium közlése szerint van, aki már a következő évekre is beszerzi a kellő mennyiséget. Azonban a tárca arra kéri a lakosságot, hogy aki megkapta értesítését az átvehető tűzifáról, az mihamarabb vegye át, szállíttassa el, hogy zökkenőmentes legyen a többi vásárló kiszolgálása.

Óriási igény van az állami erdőgazdaságoknál a tűzifaprogramra, többszöröse a korábbi években tapasztaltnak – számolt be az Agrárminisztérium. Nagy István tárcavezető tájékoztatása szerint a meghirdetés óta november 18-ig 290 ezer köbméter fa árát fizették be a vásárlók, az átvevőhelyekről pedig 230 ezer köbméternél is több fát szállítottak el a vevők. 

Több mint 230 ezer köbméter, hatósági áras tüzelő jutott el több tízezer háztartáshoz – zökkenőmentesen zajlik a tűzifaprogram

– írta bejegyzésében az országgyűlési képviselő. 

Csökkenés figyelhető meg

Ugyanakkor a kezdeti lelkesedést (akár napi ötvenezer köbméter) követően az idő előrehaladtával a napi igénylések mennyisége fokozatosan csökkent. Jelenleg már csak hat-hét ezer köbméternyi megrendelés érkezik naponta az erdőgazdaságokhoz. Többségük (93 százalék) pedig keménylombos fafajra érkezett, a fennmaradó mennyiséget a lágylombosok és a fenyők teszik ki. 

Az Agrárminisztérium a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, a legtöbb vevő nem az idei szezonra vásárolna tűzifát, hanem már a következő évekre, ami miatt sokan nem, vagy csak hosszú idő után szállítják el az igényelt és akár már ki is fizetett tüzelőanyagot. 

A tárca ezért azt kéri,  

hogy aki megkapta értesítését az átvehető tűzifáról, az mihamarabb vegye át, szállíttassa el, hogy zökkenőmentes legyen a többi vásárló kiszolgálása, elsősorban azoké, akik már ebben az évben fel szeretnék használni a tüzelőt.

Lemorzsolódásra is van példa

A beszámoló szerint a megrendeléseknél lemorzsolódásra is van példa, de nem számottevő mennyiségben. Mint írták, a kedvező ár miatt a vásárlók általában kitartanak az igényük mellett még akkor is, ha egy kicsit hosszabb várakozási időre számíthatnak. 

Kiemelték: annak érdekében, hogy a rendkívüli méreteket öltő lakossági igényeket minél zökkenőmentesebben tudják kiszolgálni az erdőgazdaságok, a társaságok minden termelési és szállítási kapacitást a tűzifatermelésre csoportosítottak át. Az erdőben gazdagabb régiókból pedig 57 ezer köbméter fát szállítottak át a főváros környékére, illetve a dél- és észak-alföldi régiókba. 

(Borítókép: Lukas Kabon/Anadolu Agency/Getty Images)