Benzinárstop: fontos kérdésre válaszolt a kormány

DSC8804
2022.11.28. 06:12
Egyre nagyobb kihívást jelent a tankolás Magyarországon, a kis kutak a jövő héten sem kapnak üzemanyagot, miközben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. Az Orbán-kabinet elárulta, hogy jövő év elejétől csak bizonyos feltételek teljesülésével képesek fenntartani a benzinárstopot.

A Magyar Ásványolaj Szövetség megismételte, hogy már most komoly ellátási problémák vannak. „A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – fogalmazott Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára.

Balogh József energetikai szakértő elmondta, ha bármi történne a Barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyagból is hiány lesz. Szerinte decemberben át kell gondolni az ársapkára vonatkozó elképzeléseket.

A Mol sajtóosztálya pedig arról tájékoztatott, hogy az olajcég tankerautói folyamatosan úton vannak, és az exportra szánt üzemanyag mennyiségét is korlátozzák. A vállalat a normál időszakokhoz képest most 15-20 százalékkal több üzemanyagot szállít partnereinek, vagyis ennyivel magasabb a fogyasztás az ársapka előttinél – értesült az ATV.

A Kérdésre a Miniszterelnökség azt válaszolta, hogy január 1-jétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

„A kormány természetesen továbbra is mindent megtesz a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében” – közölte a Miniszterelnökség.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit/Index)