A koronavírus-járvány eleje óta nem voltak ilyen negatívak a magyarok

GettyImages-1303682918
2022.11.28. 11:58
Az üzleti szférában főképp az ipari bizalmi index csökkent novemberben, de hasonló figyelhető meg az építőipari bizalmi index esetében is. A szolgáltató és kereskedelmi cégek várakozása ugyanakkor javult – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérésében.

A Portfolio által szemlézett adatsorból kiderül, hogy utóbbiak az októberi nagy romlás korrekciójának tekinthetők. Az üzleti bizalmi index legutóbb négy hónappal ezelőtt került negatív tartományba, akkor lett több azokból a cégekből, amelyek borúsabb kilátásokkal rendelkeznek. Azt is megjegyzik, hogy az üzleti bizalmi index süllyedése azóta is tart.

Az adatok szerint a fogyasztói hangulat kissé javult, bár így is borúlátóbb maradt szeptemberi, rettenetes pesszimizmusánál. A GKI felmérése szerint az üzleti várakozások a 2021 eleji covidos időszakban voltak hasonlóan negatívak. A fogyasztók továbbra is pesszimistábbak, mint 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány elején voltak.

Hozzáteszik, hogy az ipari várakozások április óta romló tendenciát produkálnak, jelenleg a 2020 végi helyzetnek felelnek meg. Novemberben emellett kedvezőtlenebbé vált az elmúlt időszaki termelés, a teljes rendelésállomány – ezen belül különösen az export –, valamint a készletek megítélése.

Az építőipari vállalkozások hangulata is romlott, novemberben már negyedik hónapja, amivel 26 havi mélypontjára került. A mélyépítők kilátása lényegesen rosszabb lett, az utóbbi időben viszonylag kevésbé borúlátó magasépítőké viszont hibahatáron belül javult. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség és a rendelésállományok értékelése is romlott – jegyzi meg a GKI elemzésében.

Van, ahol megvolt a korrigálás

Az elemzés szerint a kereskedelmi bizalmi index novemberben valamennyit korrigált az októberi jelentős csökkenés után. Azt ugyanakkor megjegyzi a gazdaságkutató, hogy a kereskedelmi cégek rosszabbnak látták pozíciójukat az októberinél, azonban a rendelés várható alakulását, valamint a készletekét kicsivel kedvezőbbnek ítélték meg.

A szolgáltatói bizalmi index is korrigált novemberben; mindez annak ellenére történt a Portfolio által közölt adatok szerint, hogy az előző időszaki forgalom és az általános üzletmenet megítélése ugyan romlott, de a forgalmi várakozások javultak.

(Borítókép:  Sean Gallup / Getty Images)