Jelentősen drágulhat a dohányzás Magyarországon

GettyImages-1033532846
2022.11.28. 12:24
A dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül az Európai Unió – írja a Financial Times egy, a birtokába került bizottsági anyag alapján. Eszerint látványosan emelkedne a hagyományos dohánytermékek jövedéki adóterhe, de az új típusú termékek sem maradnának ki az adóemelésből.

Tovább akarja csökkenteni az dohányzók arányát az Európai Unió, ennek érdekében megdupláznák a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegét, ami így 3,6 euróra emelkedne 20 szálanként – derült ki az Európai Bizottság dokumentumtervezetéből.

A Financial Times szerint ez az adóemelés jelentősen megdrágítaná a dohányzást a kelet-európai országokban, ahol a cigaretták csomagja átszámolva 3 euró is lehet. A Portfolio a KSH-adatok alapján azt írja, ha a bizottság ezen javaslata életbe lép, akkor egy doboz cigaretta ára akár 700-800 forinttal emelkedhetne Magyarországon.

A dohánytermékekről szóló 2011. évi uniós irányelv aktualizálása már folyamatban van, amelynek keretében az elektromos cigaretta és a hevített dohánytermékek adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék. Az erősebb elektromos cigaretták esetében 40, míg a gyengébbekre 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki. A hevített dohánytermékekre pedig 55 százalékos lenne a kivetett adóteher, így 1000 eladott termék esetében ez darabonként 91 eurós adókulcsot jelent.

Az Európai Unió minimalizálni kívánja a dohány termékként való fogyasztását, és végső célja, hogy 2040-re dohánymentes nemzedék jöjjön létre. Éppen ezért tiltották be az ízesített, hevített dohánytermékek használatát, hogy megfékezzék a fiatal fogyasztók körében megugró keresletet.

A tervezet azonban ellentétes reakciókat váltott ki a szakértőkből. Rob Branston, a University of Bath üzleti gazdaságtan vezető tanára szerint az új adócsomag életeket ment, míg Peter van der Mark, az Európai Dohányzási Dohányipari Szövetség főtitkára úgy véli, hogy a hirtelen nagyon jelentős adóemelés az illegális kereskedelmet erősíti.

(Borítókép: Getty Images)