Az Európai Központi Bank elnöke: Az infláció még nem érte el a csúcspontját

GettyImages-1245172628
2022.11.28. 17:22
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke szerint még nem vagyunk túl a nehezén, az infláció valószínűleg még nem érte el a csúcspontját.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke ma délután arról beszélt, hogy meglepődne, ha az infláció októberben elérte volna már a csúcspontját – írja a Tőzsdefórum oldala. A központi bank elnöke kijelentette, hogy még mindig túl sok a bizonytalanság, nehéz helyzetben vannak a gazdaságok és a lakosság is. Különösen nagy terhet jelentenek a magas energiaköltségek.

Az EKB elnöke szerint még nem vagyunk túl a nehezén, de Lagarde próbálta megnyugtatni a kedélyeket, mondván, hogy az infláció hosszú távon csökkenni fog az EKB monetáris politikájának köszönhetően.

Ez időben viszont még távolabbra eshet, Lagarde figyelmeztetett, hogy „ha megnézzük az infláció mögött álló mozgatórugókat, láthatjuk, hogy legyen szó akár az élelmiszerek áráról, akár az energiaárakról, akár a nyersanyagok áráról, nem látunk sehol olyan jeleket, amelyek arra engednének következtetni, hogy elértük az infláció csúcspontját, és rövid időn belül csökkenhet az inflációs nyomás.”

Ha durva lesz a béremelés, tartós marad a magas infláció

Az Index által megkérdezett elemzők szerint az ár-bér spirál kialakulásának határán vagyunk, a minimálbér jelentősebb emelése miatt nagyobb lehet a kockázata az infláció magas szinten történő beragadásának.

Eppich Győző, az OTP Bank elemzési központjának vezető tanácsadója szerint az elsődleges inflációs sokkok kifutását követően a jelenlegi, húsz százalék feletti inflációs ráta akár komolyabb mértékben is csökkenhet, azonban az árstabilitást jelentő háromszázalékos szintre való visszakorrigálás egyelőre nem látszik az időhorizonton.

A másik oldalon ugyanakkor a megélhetési költségek emelkedése miatt frusztrált dolgozók mellett a szoros munkaerőpiac is nyomást gyakorol a munkaadókra a komolyabb béremelések meglépésére – különben gyorsan más céghez vagy külföldre igazolnak a szakemberek.

(Borítókép: Christine Lagarde 2022. november 28-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)