2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Ide vezetett a Budapest Bank és az MKB egyesülése

BJASZ20210116021
2022.11.29. 14:17
Növelte a harmadik negyedévben betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt., amelynek mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport a július–szeptemberi időszakban mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, ami tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.

Közzétette a július és szeptember közötti időszakról szóló tőzsdei jelentését az MKB-csoport, amelyben az egykori Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarékbank, valamint a sikeresen átvett Sberbank hitelállományszámai is szerepelnek.

A bankcsoport 43,3 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott eredménnyel zárta a harmadik negyedévet, és 149,8 milliárd forint eredménnyel az első három negyedévet,

amely az üzleti teljesítménynek, a szigorú költséggazdálkodásnak és a hozamkörnyezetnek egyaránt köszönhető, ugyanakkor már tükrözi a lassuló gazdaság miatt megemelkedett kockázati költségeket. Az extraprofitadó, a kamatmaximálás és a bankfúzióval kapcsolatos egyszeri költségek negatívan hatottak a számviteli eredményre, de a bank így is megőrizte stabil eredménytermelő képességét.

Élénkülő hitelezés

A mérlegfőösszeg az elmúlt évben 17 százalékkal nőtt, elsősorban az ügyfélhitelezési aktivitásnak köszönhetően, így szeptember végére elérte a 10 940 milliárd forintot. A bankcsoport egy év alatt 13,1 százalékkal növelte nettó ügyfélbetét-állományát, míg az ügyfélhitel-állomány 16 százalékkal gyarapodott. A gazdasági növekedés és a bankcsoport stratégiája szempontjából kiemelt területeken, így az agrárhitelezésben 25 százalékkal emelkedett éves szinten a kihelyezett állomány, az egyedi kezelésű kkv- és nagyvállalati kör hitelei 26 százalékkal emelkedtek, míg a kisvállalatok számára is 13 százalékkal nagyobb volt a hitelállomány szeptember végén az egy évvel korábbihoz képest.

Az MKB-csoport a fúzió révén hatékonyabban tudott működni, és ügyfeleink bizalmának köszönhetően tovább növekedtünk, így változatlanul stabil pénzügyi partnerként segítünk ügyfeleinknek, és építjük tovább a jövő bankját

– nyilatkozta Barna Zsolt, az MKB Bank és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

A szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően a bank kumulált korrigált működési költségei csupán 13 százalékkal, vagyis a maginflációnál is alacsonyabb mértékben növekedtek. A bank saját tőkéje a harmadik negyedévben 27,5 milliárd forinttal nőtt, ami hozzájárult az MKB-csoport stabil tőkeszerkezetének fenntartásához.

Martzy Antal, az MKB Bank és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese szerint az eredményekből kirajzolódik, hogy sikeresen tudják érvényesíteni a fúzióból származó szinergiákat, és az értékesítési képességeket is erősíteni tudták.

Ugyanakkor arra számítanak, hogy a gyorsan változó gazdasági környezet, az ügyfelek pénzügyi helyzetének alakulása, valamint a pénzpiacok likviditási bőségének várható szűkülése a jövőbeni eredménytermelő képességre is kihat majd.

Mindezek alapján Martzy Antal szerint a bank számára különösen fontos időben megkezdeni a tartalékképzést, amire kiemelt figyelmet fordítanak az év hátralévő részében. 

Mint ismert, az MKB Bank március 31-én egyesült a Budapest Bankkal, amely a lakossági szolgáltatások mellett évtizedeken keresztül volt a hazai kis- és középvállalkozások elkötelezett partnere. A száz százalékban magyar tulajdonú, egyesült MKB Bank 66 városban 143 bankfiókból és 184 ATM-ből álló országos hálózatával teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt a lakossági ügyfelek és a vállalatok számára.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)