Megállapodást kötött a magyar és román energetikai hatóság

D MTZ20191011001
2022.11.29. 10:15
Együttműködési megállapodást kötöttek Magyarország és Románia független energetikai szabályozó hatóságai.

Az energiaválság kezelése és az ellátásbiztonság elősegítése érdekében írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a román Nemzeti Energetikai Szabályozó Hatóság (ANRE).

Az energiakrízisre tekintettel az elmúlt hónapokban jelentősen felértékelődött az ellátásbiztonság iránti igény, és megnőtt az ezt szolgáló nemzetközi együttműködések jelentősége.

A MEKH és az ANRE közötti kétoldalú kapcsolat szomszédos országok független energetikai szabályozó hatóságaihoz méltó módon eddig is szoros és közvetlen volt, ugyanakkor a felek az energiakrízis okozta kihívásra tekintettel indokoltnak látták az együttműködés formális megerősítését.

A megállapodás általános keretet biztosít a két fél közötti bilaterális tárgyalásokra, a hatóságok által szabályozott energetikai területeken zajló tapasztalatcserére, illetve a folyamatosan fejlődő uniós jogi keretek terén szerzett ismereteik és a kapcsolódó jó gyakorlatok kölcsönös megosztására.

(Borítókép: A Kelenföldi Hőerőmű gázturbináinak kéménye a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal I. Erőművek éjszakája címmel megrendezett nyílt napján, 2019. október 11-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)