Becsődölhet a vállalkozások fele, kiszámíthatatlan a vendéglátósok helyzete

GettyImages-1316322650
2022.11.29. 10:23
Vidéken és a fővárosban egyaránt küzdenek a vendéglátók a fennmaradásért, többen döntöttek a megszűnés mellett, mert nem tudják fenntartani a vállalkozásukat. Szakértők szerint csődbe mehet a vállalkozások fele.

A megnövekedett költségeket számos szolgáltató nem tudja kifizetni, így a 130 éve nyitott budapesti Hauer cukrászda üzemeltetői is a bezárás mellett döntöttek. Ennek okait közösségi oldalukon meg is osztották: a gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt, a valódi gond pedig úgy kezdődik, hogy csökken a vendégszám, ami csökkenő forgalmat hoz.

Egyre több étterem kerül nehéz helyzetbe a magas élelmiszer- és rezsiköltség miatt. Egy tizennegyedik kerületi étterem egyelőre még kitart, bár az áram ára a háromszorosára emelkedett, az alapanyagok ára pedig esetenként heti kétszer is változik.

Bizonyos mértékben emeltünk árakat, de próbáltuk itt a lehető legkisebb mértékben emelni az árakat, illetve próbáljuk azokra az ételekre, ételcsoportokra korlátozni az áremelést, ahol jelentős ez a differencia

– fogalmazott Baltai Gábor, a Bocanova tulajdonosa az ATV-nek.

Nem mindegy, hogy 1-2 hétre vagy több hónapra zárnak be

Kovács László, a   Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogyan marad talpon.

Egy veszélye van annak, hogy ha – mondjuk – nem egy-két hétre, hanem – mondjuk – 3-4, 3 hónapra zár be valaki akkor, hogyha spórolni akar valaki a fűtésen, az energiaköltségen, nevezetesen az, hogy ha ő bezár januártól március végéig, nem biztos, hogy talál munkaerőt az újrakezdéshez

– vélekedett Kovács László.

Gerendai Károly ezzel egybecsengve a szektor legnagyobb nehézségének a kiszámíthatatlanságot nevezte. Szerinte legnehezebb helyzetben azok a kis- és családi vállalkozások vannak, amelyek már a koronavírus-járvány alatt felélték tartalékaikat.

Hitelhez se nagyon tudnak jutni, tartalékaik már nincsenek, és várhatóan azért a következő időszak nehézségei mindenkinek problémát okoznak majd. Van, aki – mondjuk – optimistábban azt mondja, hogy csak 10-20 százalék, olyat is hallottam, aki ötven százalékát becsüli a mostani vállalkozásoknak, hogy akár csődbe mehet, én azt gondolom, hogy valahol a kettő között van az igazság

– mondta Gerendai Károly, aki szerint a koronavírus időszaka váratlanabb volt, és drasztikusabb változást hozott magával. Ezzel szemben a jelenlegi helyzetre szerinte lehetett számítani, a legnagyobb probléma azonban az, hogy olyan külső hatásokkal kell megküzdeni, amelyek ellen nem lehet mit tenni. Ráadásul ez az állapot még évekig elhúzódhat.

Mint arról beszámoltunk, több mint kétezer üzlet zárt be fél év alatt, és még több bolt húzhatja le a rolót év végéig.

(Borítókép: Spencer Platt/Getty Images)