Budapest válaszolt: A kormányon múlik a fogaskerekű jövője

D MTZ20220504022
2022.11.30. 13:14
Meghosszabbodott a fogaskerekű felújításának építési engedélye, a Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint az érvényes pótlási rend december 5-én lép életbe.

A Közlekedési Hatóság meghosszabbította a fogaskerekű felújításának építési engedélyeit, ezzel elhárult a járat korszerűsítésének és kétirányú meghosszabbításának jogi akadálya.

A Budapesti Közlekedési Központ álláspontja az volt, hogy a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányzati intézkedések nyomán egy évig automatikusan – külön erre irányuló kérelem nélkül is – meghosszabbodhat a fogaskerekű építési engedélye – tájékoztatta szerkesztőségünket a Budapesti Közlekedési Központ.

A közlemény szerint a fogaskerekű érvényes pótlási rendje december 5-től, hétfőtől lép életbe.

A kivitelezés a kormányon múlik, ám a fogaskerekű felújítása mindeddig egyetlen olyan hazai vagy uniós finanszírozású projektlistára sem került fel, amelynek megvalósítását a kormány támogatná. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat álláspontja szerint a fogaskerekű felújítását az uniós helyreállítási alap forrásaiból lehetne finanszírozni, mivel a projekt jelentősége és előkészítettsége ehhez illeszkedik a leginkább

– olvasható a kommunikében.

A BKK közölte, hogy ezzel elhárult a fogaskerekű felújításának és kétirányú meghosszabbításának jogi akadálya. Hozzátették, hogy a vasúthatósági engedély meghosszabbításához az új engedélyezési eljárással megegyezően szükséges a különböző hozzájárulások újbóli beszerzése.

A téli üzemszünet alatt több vonalon is közlekednek pótlóbuszok a fogaskerekű helyett: december 5-étől, hétfőtől az alsó szakaszon a 60A és a 60B jelzésű buszokkal, a felső szakaszon a 60-as jelzésű fogaspótló járattal lehet utazni. A pótlóbuszok igényvezérelten közlekednek, azaz akkor indulnak, ha a BKK ügyfelei jelzik utazási szándékukat telefonon (+36 1 325 52 55) vagy a BKK oldalán.

A Közlekedési Klub az okokat találgatja

A fogaskerekű körül kialakult helyzetre a Magyar Közlekedési Klub is reagált saját közösségi oldalán. A szervezet bejegyzésében szakmai hibának minősítette a jármű téli leállítását, a felülvizsgálatot pedig egyébként is szükségesnek tartja az újabb, kedvezőbb adatok fényében.

No de miért érdekes ez a hír az átlagos utasok és közlekedésbarátok számára? Mert ezekkel az új árakkal számolva már közel sem biztos, hogy érdemes a fogaskerekűnek téli álmot aludnia. A BKK ugyanis az ezt megalapozó számításait még a gázárak elszállása mellett kalkulált igen magas áramárakkal készítette

– olvasható a posztban.

Fürjes Balázs: A leállított fogaskerekű kapjon azonnali buszos pótlást!

Haladéktalanul intézkednie kell a fővárosnak a fogaskerekű átmeneti kisbuszos pótlásáról, a teljes fogaskerekű mihamarabbi újraindításáról és a közlekedési rend mielőbbi visszaállításáról – fogalmazott közösségi oldalán Fürjes Balázs miniszterhelyettes szerdán.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára bejegyzésében azt írta, hogy ő és Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere már több hete szóvá tették, hogy helytelennek tartják, hogy Karácsony Gergely főpolgármester leállítja a fogaskerekű közlekedését, mindezt úgy, hogy közben nem kínál semmilyen megoldást.

Továbbra is így gondolom: az a minimum lenne, hogy a fogaskerekű-közlekedés szünetelésének idejére igényvezérelt kisbuszos pótlása legyen a fogaskerekűnek! Nem maradhat kiszolgálatlanul a fogaskerekűt naponta-hetente közösségi közlekedési eszközként használó több ezer budai polgár és a

fogaskerekűt hétvégenként autós közlekedés helyett használó, ezzel a környezetet is kímélő több tízezer kiránduló!

– írta posztjában Fürjes Balázs.

(Borítókép:  Máthé Zoltán / MTI)  • Hírek
  • Bankszámla